Nieuws

Onduidelijk of verwarde man uit Velp terugkomt; ligt aan hulpverleners

Het is nog niet duidelijk of de verwarde man in Velp, die gisteren voor ophef zorgde aan het Kemphaanplein door de gaskraan open te zetten, teruggaat naar zijn woning. De man is opgevangen bij de crisisdienst. © Roland Heitink
VELP - Het is nog niet duidelijk of de verwarde man in Velp, die gisteren voor ophef zorgde aan het Kemphaanplein door de gaskraan open te zetten, teruggaat naar zijn woning. De man is opgevangen bij de crisisdienst.
De beslissing is aan hulpverleners in de zorg, laat de politie weten. 'Het is de vraag of dit gedrag de man aan te rekenen is of niet. Verwarde personen hebben soms periodes waarin zich dat iets heviger manifesteert. Als hem dit gedrag niet kan worden aangerekend, dan komt er geen strafrechtelijk vervolg, maar juist hulpverlening', zo vertelt een woordvoerder van de politie.

Wat is er gebeurd?

De politie vertelt dat de man dinsdag in verwarde toestand in zijn huis was. 'Er was een gaslucht geroken en we gaan ervan uit dat dit moedwillig is gebeurd. Daarop hebben wij besloten om het gas vanaf buitenaf af te sluiten.'
Daarna is de man overmeesterd. 'We hebben de man in zijn woning met medicatie gekalmeerd en gecontroleerd. Zo kon hij zichzelf en anderen niet verwonden', aldus de woordvoerder.
Uiteindelijk werd de man in een ambulance afgevoerd. Hij is via het politiebureau overgedragen aan zorgverleners. Zij moeten kijken of ze de man weer op de rit krijgen.
'En als zij bepalen dat hem wel iets aangerekend kan worden, dan moet Justitie bekijken of ze hem wil vervolgen. Het is niet te zeggen hoelang dit gaat duren', besluit de woordvoerder van de politie.

Vivare houdt situatie in de gaten

Vivare, de woningcorporatie waaronder het huis aan het Kemphaanplein valt, kan ook nog niet zeggen of de man kan terugkeren in de woning. 'De bewoner wordt opgevangen bij de crisisdienst. De komende tijd zal duidelijk worden wat het verdere traject voor deze bewoner is. We blijven de ontwikkelingen voorlopig volgen.'
Wel laat Vivare weten dat de schade aan de voordeur inmiddels hersteld is en dat de woningcorporatie blij is dat het gevaar voor de buurt is geweken door gezamenlijke inspanning.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!