Nieuws

Reddingsplan voor grutto, tureluur, patrijs en geelgors in Gelderland

Volkert Vintges (links) van de Gelderse Natuur en Milieufederatie overhandigt het actieplan aan gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.
Het gaat slecht met weidevogels in Gelderland. De grutto, tureluur en kievit komen steeds minder vaak voor. Ook akkervogels zoals de patrijs, geelgors en gele kwikstaart hebben het hier moeilijk. Een reddingsplan moet de daling stoppen. Dat zeggen diverse organisaties. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het gaat slecht met weidevogels in Gelderland. De grutto, tureluur en kievit komen steeds minder vaak voor. Ook akkervogels zoals de patrijs, geelgors en gele kwikstaart hebben het hier moeilijk. Een reddingsplan moet de daling stoppen. Dat zeggen diverse organisaties.
De achteruitgang van de weidevogels wordt veroorzaakt door de steeds intensiever wordende landbouw: gras wordt vaker en vroeger gemaaid, waardoor er minder kruiden zijn en ook insecten minder voorkomen.
Akkervogels hebben ook last van de intensieve landbouw, maar met name het verdwijnen van ruige slootkanten, de bemesting van de akkers door boeren en het verbouwen van meer mais en minder graan zijn de oorzaak van de terugloop.

Reddingsplan

LTO-Noord-Gelderland, de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF), Landschapsbeheer Gelderland, de Vogelbescherming en de Gelderse Agrarische Collectieven sloegen eerder dit jaar alarm.
Ze vormden intussen een initiatiefgroep, die in overleg met de provincie een reddingsplan met achttien maatregelen hebben uitgewerkt. Daarmee is 1,5 miljoen euro gemoeid. Het plan werd maandag overhandigd aan gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van Gelderland.

Tien projecten

GNMF-directeur Volkert Vintges: 'Met dit actieplan slaan landbouw- en natuurorganisaties de handen ineen. Samen willen we de teloorgang van de akker- en weidevogels stoppen. Hiervoor willen we tien pilotprojecten uitvoeren, zodat we de oorzaken van de problemen goed kunnen aanpakken.'
Over tien jaar mogen de populaties niet meer zijn gedaald. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!