Nieuws

Elburg heeft een inloophuis met een warm hart voor kankerpatiënten

ELBURG - Joke Muller-Strerk heeft een warm hart en dat hart gaat ze nu inzetten in het inloophuis 't Kikhuys in Elburg. Maandag was de officiële opening. Voorlopig is het huis alleen op dinsdag en donderdag geopend. Vrijwilligers bieden er een luisterend oor voor kankerpatiënten en naasten van de patiënt.
Joke heeft geen directe familieleden met kanker, maar haar beste vriendin is 30 jaar geleden aan kanker overleden Dat heeft er bij haar enorm ingehakt en is nog steeds moeilijk voor haar. Vier jaar geleden heeft ze ook een goede vriend verloren. Eigenlijk hebben alle vrijwilligers van 't Kikhuys wel een familielid met kanker.

Overheid wil meer 'zorg voor elkaar'

De vrijwilligers krijgen nog wel een training via het IPSO deze koepelorganisatie van Inloophuizen en Psycho-Oncologische Centra ondersteunt de vrijwilligers. Het inloophuis is het 14e in onze provincie en past volgens het IPSO in het overheidsbeleid die een ontwikkeling wil naar een participerende zorgsamenleving.
De overheid wil naar een samenleving van zorg voor elkaar en minder overheidsbemoeienis. Dat is goed zegt Sonja Robben van het IPSO, maar het moet niet doorschieten.

Meer vrijwilligers

Veel inloophuizen krijgen als goed doel geld voor een goede start of voor speciale projecten, maar bij het betalen van een pand of een energierekening is het weer moeilijker om geldschieters te winnen.
't Kikhuys hoopt op nog meer vrijwilligers, zodat ze het aantal dagen dat ze geopend zijn kunnen uitbreiden.