Nieuws

Ophef over filmpje; agent 'provoceert' jongens uit Nijkerkerveen

Op Facebook is ophef ontstaan over het optreden van een politieagent tegen twee broers uit Nijkerkerveen. Op een filmpje - dat door de vader van het tweetal is gedeeld - is te zien hoe een agent tegen een van de twee jongens aan loopt. © Screenshot uit Facebookfilmpje
NIJKERKERVEEN - Op Facebook is ophef ontstaan over het optreden van een politieagent tegen twee broers uit Nijkerkerveen. Op een filmpje - dat door de vader van het tweetal is gedeeld - is te zien hoe een agent tegen een van de twee jongens aan loopt.
De vader van de twee jongens op Facebook: 'Zonen aangehouden en wie moet ook alweer het goede voorbeeld geven? Provocerend intimiderend gedrag van de politie, belachelijk!'
Het filmpje is inmiddels ruim 1,1 miljoen keer bekeken. Ook werden er meer dan 6500 reacties bij gezet. Zo valt er bij één reactie te lezen: 'Wat een idioot gedrag van die agent.' Een ander persoon schrijft dat 'hier vast iets aan vooraf is gegaan. Die agent doet dat niet zomaar'.

Op de bon

De broers werden staande gehouden op de Van Dijkhuizenstraat in Nijkerkerveen. Die straat is alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Omdat de politie vond dat ze hier niet aan voldeden, werden ze op de bon geslingerd.
Op de video is te horen dat de agent in kwestie tegen één van de jongens zegt: 'Niet gaan trillen, zo laat je zien dat je bang bent.' Daarna is te zien dat de agent tegen één van de jongens aanloopt.

'Onderdeel van groter geheel'

'Zoals wel vaker het geval met dit soort filmpjes is het slechts een onderdeel van een groter geheel. De aanleiding waarom deze situatie zo uit de hand loopt, staat er niet op', vertelt een politiewoordvoerder. 'En dat is wel essentieel.'
Volgens de woordvoerder werden er denigrerende opmerkingen gemaakt richting de agent. 'Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zoiets gebeurt. Laat ik daar duidelijk over zijn. Dit is niet hoe het zou moeten, maar het blijft mensenwerk.'

Gevoel van intimidatie

De jongens voelden zich zo geïntimideerd door het voorval dat ze aangifte hebben gedaan tegen de politieagent. Redelijk snel na de aangifte is er een gesprek geweest tussen de jongens en de politieagent.
'Volgens ons is dit tot tevredenheid verlopen en is de kou uit de lucht. Daarom nemen we ook geen verdere stappen tegen de agent. Het is wel jammer dat het filmpje nog steeds online staat. We hadden afgesproken dat dit verwijderd zou worden', aldus de woordvoerder.