Nieuws

Op deze plekken gaat zaterdag het licht uit

ARNHEM - Zaterdag is het voor de 12e keer de Nacht van de Nacht. Doordat Nederland een van de meest verlichte landen van Europa is, zien we ’s nachts niet meer dat we altijd omgeven worden door miljarden flonkerende sterren. Als het nieuwe maan is, dan is de nacht op zijn donkerst, en dat valt dit jaar samen met de Nacht van de Nacht.

Aandacht voor lichtvervuiling

De natuur- en milieufederaties vragen met het evenement aandacht voor lichtvervuiling. Verschillende gemeenten zijn bezig om hun verlichting te veranderen of te verminderen. De gemeente Epe wil in het buitengebied lichtvervuiling voorkomen door alleen lantaarnpalen te plaatsen op gevaarlijke punten waar de verlichting echt nodig is.
Ermelo en Harderwijk verwijderen overbodige lantaarnpalen. En in Arnhem wordt een proef gehouden met een (on)verlicht fietspad. De gemeente wil de lichtmasten langs de Weg naar de Stenen Tafel weghalen, om fietsers te verleiden de verlichte Hommelseweg te nemen.
Op de site van de Nacht van de Nacht kunnen gemeenten en bedrijven melden als ze zaterdag het licht uit doen. In Gelderland gaat zaterdagnacht het licht onder andere uit bij Ikea (Duiven), Achmea Campus (Apeldoorn), kerktoren en gemeentehuis Asperen, gemeenten Voorst en Zevenaar, Uilen- en Dierenpark De Paay (Beesd) en het Torentje in Apeldoorn.

Sterren kijken en verhalen vertellen

Met bijna 40 activiteiten in Gelderland is er voor elk wat wils. Op de site van de Nacht van de Nacht staat een compleet overzicht. Zo kun je bijvoorbeeld bij de schaapskooi in Ermelo naar de sterren kijken door telescopen, zijn er presentaties over nachtdieren en er worden spannende verhalen verteld. IVN RijnWaal neemt je mee het open veld in en laat je in de duisternis de sterren zien. In Arnhem ga je op nachtsafari in donker Sonsbeek
In Toldijk stap je op de boot voor een nachtelijke vaartocht over Rijn en Bijland onder het genot van muziek en gedichten. En ook over de Berkel vaar je in het donker. Fort Pannerden is normaal gesproken ‘s avonds gesloten. Maar voor deze gelegenheid mag je er ’s avonds naar binnen. Vanuit het fort ga je met de boswachter op zoek naar de dieren in de Klompenwaard. En ook bij de Volkssterrenwacht Bussloo geniet je onder de sterrenhemel. 

Fotograferen in de nacht

Johan van der Wielen, fotograaf van het Omroep Gelderland natuurprogramma BuitenGewoon is ambassadeur van de Nacht van de Nacht. Hij geeft tijdens de Nacht van de Nacht een gratis workshop nachtfotografie in de Oostvaardersplassen. Dinsdag in BuitenGewoon laat hij zien hoe je de mooiste foto's maakt in het donker. In de uitzending meer aandacht voor lichtvervuiling en de Nacht van de Nacht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!