Nieuws

De grootste hond van Nederland en andere verhalen over de landgoederen van Heerde

WAPENVELD - De grootste hond van de wereld woonde op één van de landgoederen in Heerde en er werd voor het eerst geëxperimenteerd met het telen van mais. Er zijn talloze verhalen te vertellen over de landgoederen aan de Groteweg tussen Hattem en Heerde.
Landgoedeigenaren en een aantal verenigingen uit Heerde willen de landgoederen beter op de kaart zetten. Nu zijn de verschillende landgoederen aan de doorgaande weg tussen Hattem en Heerde nauwelijks zichtbaar. Er ligt een plan om de komende vijftien jaar een in totaal 1000 hectare groot gebied beter toegankelijk te maken en aantrekkelijk te maken voor recreanten. Zo zijn er plannen om meer gebieden open te stellen en plannen voor een museum.

'Potentie voor Rijksmonumentaal erfgoed'

Onderzoeker Martijn Horst verdiepte zich de afgelopen tijd in die verhalen om zo te verkennen wat de mogelijkheden zijn voor de landgoederen. 'Dit heeft potentie voor Rijksmonumentaal erfgoed.' Vertelt hij in de ommuurde tuin van landgoed De Polberg. Het landgoed was oorspronkelijk onderdeel van een veel groter landgoed. 'Veel van de oude elementen zijn op de verschillende landgoederen goed te zien. Op sommige staan nog de oude gebouwen of is de lanenstructuur goed te zien.' Horst ontwikkelde een plan waarin de komende vijftien jaar de landgoederen meer samen optrekken en zich meer openstellen voor recreanten.

Nauwelijks hoofd boven water

'Net zoals elders in het land zie je ook hier dat eigenaren moeite hebben om de landgoederen financieel gezond te houden. De grote percelen en de oude gebouwen onderhouden kost vaak veel geld. Een aantal stond te koop, anderen zoeken nieuwe bronnen van inkomsten zoals de aanleg van een natuurbegraafplaats.' Ontdekte Horst toen hij bezig was met zijn onderzoek. Al is er tegen het aanleggen van die natuurbegraafplaatsen protest vanuit de buurt.

Samen sterker

De landgoederen liggen naast elkaar en vormen samen met het natuurgebied van Staatsbosbeheer een gebied van bijna duizend hectare. Boswachter Sabine Wolters van het Geldersch Landschap en Kasteelen is de beheerder van landgoed Petrea één van de grootste gebieden. 'Wij zijn voor meer samenwerking. Als we daardoor grotere gebieden zoals heide met elkaar kunnen verbinden,  dan is dat goed voor de natuur, de dieren en uiteindelijk ook de mensen die er komen.'
De eigenaren van de verschillende landgoederen hebben al aangegeven meer met elkaar op te willen trekken en open te staan voor openstelling. Er zijn plannen voor een museum, een theehuis en een plek waar exposities terecht kunnen. Elk landgoed heeft zijn eigen wensen. Volgens Horst zal het impact hebben op de hele regio. 'Je zal hier uiteindelijk beter terecht kunnen. Meer gebieden zullen worden opengesteld.  En daar profiteert uiteindelijk de hele regio van.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!