Nieuws

Zutphense zwemjuf: 'Bij een aantal hou je echt je hart vast'

ZUTPHEN - 'Ik kom hier eigenlijk nooit, misschien in de vakantie', zegt de 10-jarige Silvan. 'Mijn ouders houden niet van zwemmen en dus zwem ik ook niet', vult de 11-jarige Maud aan. Samen met bijna 70 andere kinderen krijgen ze vandaag tijdens schooltijd watergymnastiek. 'Een soort schoolzwemmen 2.0, maar nu behalen ze geen diploma maar trainen we op verschillende vaardigheden', legt zwemjuf Jacqueline Veldhuizen uit'.
De watergymlessen zijn net begonnen. Nadat de gemeenteraad na de zomer akkoord ging krijgen nu zo'n 3 duizend kinderen de kans om hun waterskills te oefenen. 'En dat is ook echt nodig', legt Jacqueline uit. 'Soms hou je echt je hart vast, dan denk oh, dat kan toch niet. Dat zit hem in het niet meer kunnen zwemmen, niet meer weten hoe bepaalde slagen moeten. Maar dat zit ook in conditie. Kinderen houden watertrappelen niet meer vol'.

Basketballen in het water

De kinderen zelf vinden het ontzettend leuk om te zwemmen. Maar als je kijkt zie je inderdaad dat een aantal kinderen het toch lastig heeft. 'We moeten vandaag in het diepe deel basketballen', legt Krista van 11 uit. 'Dan ben je de hele tijd aan het watertrappelen en dat is best wel zwaar'. Naast basketballen is er ook een soort parcours met een glijbaan en een opblaastoestel waar kinderen op kunnen klimmen. 'Dat is nog hoger dan de hoge duikplank', zegt Jacqueline in de tussentijd tegen een meisje.

Niet iedereen mag mee doen

Juffrouw Maike Hoogeveen zit langs de kant te kijken. 'In het begin waren de kinderen de hele dag wat onrustig, omdat ze niet wisten wat ze precies met het zwemmen zouden gaan doen. Nu vinden ze het vooral leuk'. Juf Hoogeveen staat voor groep 7 van de Lea Dasbergschool. Niet iedereen kan vandaag mee. 'Nee, er zijn een paar kinderen die geen zwemdiploma hebben en die mogen nu niet mee. Die zitten op school'.
Jacqueline vult aan, 'dat klopt, we hebben dat nu afgesproken. Moet je kijken hoe groot de groep is. Het gaat nu echt om vaardigheden trainen. We zijn wel aan het kijken of we deze kinderen misschien op een andere manier kunnen helpen om hun zwemdiploma te behalen'.

Zwemmen in plaats van gymmen

Ondanks dat niet alle kinderen mee mogen doen, was het voor de Lea Dasbergschool geen moeilijke keuze om ja te zeggen tegen het schoolzwemmen. 'Je merkt toch dat kinderen alleen nog zwemmen tijdens de vakanties en dat ze eigenlijk niet zo goed kunnen zwemmen'. Of het niet ten koste gaat van de gewone les? 'Natuurlijk zijn we even onderweg, maar we zwemmen nu 19 weken en hebben geen gewone gymles. Straks na 19 weken gaan wij gymmen en dan gaat groep 8 zwemmen. Zo wisselen we dat af'.

Trots

De kinderen zelf zijn blij met de afwisseling. En ook Adjan Pepers van Burgerbelang Zutphen Warnsveld zit te genieten langs de kant. Hij heeft het op de raadsagenda gezet en de Zutphense politiek weten te overtuigen van de noodzaak van deze vorm van schoolzwemmen. 'Als ik dit zie en de kinderen en juf hoor praten, dan ben ik echt ontzettend trots dat dit gelukt is'. De gemeente Zutphen en de school betalen het grootste deel van de gymles. De ouders betalen €4,50 voor 19 lessen. 'Dat is toch niks', zegt Jacqueline. 'Ik hoop de kinderen nu enthousiast te krijgen zodat ze hun zwemvaardigheid misschien vaker gaan oefenen'.