Nieuws

Met een game op je mobieltje je suiker controleren

EDE - Jonge diabetespatiënten moeten elke dag meerdere keren hun suiker controleren om te zien hoeveel insuline ze tot zich moeten nemen. Een hele opgave als je bijvoorbeeld 12 of 15 bent, maar sinds kort is er een steuntje in de rug. Een speciale app, die ontwikkeld is door ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.
Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen met de app een nieuwe 3D-adventure game spelen en tegelijkertijd zichzelf controleren. De app is namelijk verbonden met hun bloedsuikermeter en een stappenteller.
De app is in nauwe samenwerking met Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkeld en wordt tot december 2016 in Ede getest.

Raadsels en spelletjes

Het spel Pergamon speelt zich af in een oriëntaalse 3D-wereld, waar de onderzoeker T-Shan, die zelf type 1 diabetes heeft, in een tempelcomplex een gestolen relikwie moet terugvinden.
De speler moet diverse levels met raadsels en spelletjes doorlopen om het relikwie te vinden. Naast de diabetes-gerelateerde elementen in de tempelkamers, moet de speler er steeds voor zorgen dat de bloedsuikerwaarde van T-Shan goed blijft.

Resultaten zichtbaar

Alle resultaten van de speler, zoals eigen bloedsuikerwaarden en de punten van het spel, zijn zichtbaar op een centrale website. Zowel de jongeren en hun ouders als alle zorgverleners kunnen de resultaten bekijken.
Kinderarts Gert Jan van den Burg is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de app. Volgens hem stimuleert de app de eigen verantwoordelijkheid van de jongeren voor hun diabetes. Al blijft een gewoon artsenbezoek wel altijd nodig, aldus de arts.