Nieuws

Zorginstelling Avondrust in Opheusden: 'We voldoen nu aan de normen van de Inspectie'

ARNHEM - 'Als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nu zou komen kijken, zouden we gewoon aan hun normen voldoen. Dus we zijn ervan overtuigd dat 2 januari 2017 het verscherpt toezicht wordt opgeheven', vertelt Avondrust-manager A. Mauritz aan Omroep Gelderland. De zorginstelling in Opheusden is onder verscherpt toezicht gesteld.
De inspectie maakte donderdag bekend dat Avondrust voor vier maanden onder toezicht komt te staan. Dit naar aanleiding van een bezoek van de inspectie op 14 juli.
Na dat bezoek concludeerde de IGZ dat de instelling onder andere de cliëntendossiers niet op orde heeft en dat er onvoldoende deskundig personeel is. Verder laat de medicatieveiligheid te wensen over.

'Beter vastleggen op papier'

'Op papier klinkt het allemaal zeer ernstig inderdaad. Maar uiteindelijk valt alles wel mee. Het klopt inderdaad dat de cliëntendossiers toen nog niet helemaal op orde waren. Maar dat is ook meteen het enige probleem, ons inziens. We moesten onze zaken gewoon beter vastleggen op papier', weerlegt A. Mauritz de kritiek.
'Want ons personeel ís gekwalificeerd. Niet voor niets stelde de inspectie dat onze medewerkers met inzet en hart voor de bewoners werken. Bij ons komt de zorg nu eenmaal op de eerste plaats en schoot het daarbij horende papierwerk daardoor nog wel eens te kort. Daar is een grote verbeterslag in gekomen.'

Onder toezicht

Het is niet de eerste keer dat Avondrust onder toezicht staat. Ook de afgelopen vijftien maanden was dit het geval bij de instelling in Opheusden. De komende tijd komen daarom controleurs van de inspectie onaangekondigd langs om te kijken of de vastgestelde tekortkomingen weggewerkt zijn.
Manager A. Mauritz: 'Sinds maart 2015 staat onze instelling onder toezicht. Ook toen was de inzet en de wil aanwezig om de tekortkomingen aan te pakken. Er was helaas toen nog niet voldoende deskundige hulp aanwezig om dit goed aan te pakken. Sinds dit jaar is dat helemaal anders.'

Verbeterslag

De manager refereert hiermee aan de professionele samenwerking die Avondrust heeft gezocht met andere organisaties. Ook stelde Avondrust een externe adviseur aan en kwam mevrouw Mauritz in dienst als manager.
'Daaraan zie je dat Avondrust dit jaar echt een verbeterslag heeft gemaakt. Momenteel zijn we bezig met de implementatie hiervan. Op 14 juli was dat nog onvoldoende om de IGZ te overtuigen van onze verbeteringen. Zoals eerder aangegeven zijn we nu weer een stuk verder en zouden we nu zeker aan de normen voldoen', besluit ze.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!