Nieuws

Tbs'er wil naar echtgenoot en niet naar Nijmegen

Pompekliniek Nijmegen.
Twee tbs'ers eisen in een kort geding dat ze binnen de muren van de kliniek weer bij elkaar mogen wonen. Ze spannen vandaag een kort geding aan tegen de Pompestichting in Nijmegen. © ANP
NIJMEGEN - Twee tbs'ers eisen in een kort geding dat ze binnen de muren van de kliniek weer bij elkaar mogen wonen. Ze spannen vandaag een kort geding aan tegen de Pompestichting in Nijmegen.
De zaak is aangespannen door John die al sinds 1992 in verschillende tbs-klinieken zit. John leerde in de Pompekliniek in het dorpje Zeeland Marcel kennen. Het klikte tussen die twee en de mannen trouwden in december 2015.

Overplaatsing

Maar John werd bijna direct daarna overgeplaatst naar een andere kliniek en kwam in Vught terecht. Zijn partner Marcel bleef alleen achter in Zeeland. Ze hebben elkaar na hun trouwdag niet meer gezien.
Nu gaat de Pompekliniek in Vught binnenkort sluiten. De helft van de tbs'ers uit Vught gaat naar Nijmegen; de andere helft naar de kliniek in Zeeland waar Marcel is achtergebleven. John gaat naar Nijmegen en komt daarmee verder dan ooit van zijn geliefde Marcel af.

Privéleven

John eist nu via een kort geding dat hij naar Zeeland wordt overgeplaatst om te worden herenigd met zijn partner Marcel. Hij beroept zich daarbij op artikel 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat iedereen recht heeft op eerbiediging van zijn privéleven.

Pompestichting

De Pompestichting, verantwoordelijk voor alle klinieken, wil geen commentaar geven. Hun mening komt pas tijdens de zitting naar voren.

Volg hier onze verslaggever in de rechtbank.