Nieuws

'Zylvester (11) mag nooit alleen de straat oversteken', veiligheid N348 onder de loep

EEFDE - Zylvester van elf mag van zijn ouders nooit alleen de N348 oversteken. De drukke weg van Zutphen naar Deventer is volgens vader Rik van der Meij veel te gevaarlijk. 'Ik ga iedere ochtend met hem naar de straat om met hem mee te kijken'.
Zylvester woont met zijn ouders en zusjes aan de drukke weg. Iedere dag zien ze honderden vrachtwagens en auto's voorbij rijden.
De N348 is volgens de provincie Gelderland één van de drukste wegen in de provincie. Per dag komen er tussen de 14.000 en 15.000 voertuigen over de weg. 'Soms is het echt gevaarlijk, het is wachten op ongelukken', zegt Van der Meij.

Geen 80 maar 50

De provincie Gelderland wil de weg op twee kruisingen veiliger maken. Er zijn twee plannen opgesteld. Woensdagavond komt de provincie de situatie bekijken. Daarna spreken tien mensen de provincie toe.
Van der Meij weet wel wat er moet gebeuren. 'Er ligt nu een plan voor een parallelweg, maar zoveel kosten hoeft de provincie helemaal niet te maken. Verlaag de snelheid van 80 naar 50, met een obstakel tussen beide rijbanen en je bent volgens mij veel veiliger uit'. Hoe doelt op dezelfde situatie als bij Gorssel.

Definitief besluit in november

Van der Meij is niet de enige. De hele buurt ziet een parallelweg niet zitten. Maar of de inspraak vanavond zin heeft? 'Ach ja, je mag je zegje doen, maar ik denk niet dat ze naar ons luisteren'. Vanavond luistert de provincie, in november wordt een definitief besluit genomen.
En wat er ook gebeurt, vader Rik zal zijn zoon Zylvester nog elke dag helpen met oversteken. Vandaag is het iets rustiger door de vakantie en kan Zylvester veilig naar de overkant. 'Doe pap, veel plezier', klinkt het. Terwijl de vrachtwagens blijven langsrazen.