Nieuws

Scheefhuur vooral in de grote steden? Dacht het niet

Scheefhuur komt vooral in de grote steden voor, toch? Nee, dat is de algemene opvatting, maar dat blijkt onterecht. Zo is de gemeente Neerijnen kampioen van de scheefhuur, en scoren onder meer Ermelo, Brummen en Hattem erg hoog. © Wiki Commons
NEERIJNEN - Scheefhuur komt vooral in de grote steden voor, toch? Nee, dat is de algemene opvatting, maar dat blijkt onterecht. Zo is de gemeente Neerijnen kampioen van de scheefhuur, en scoren onder meer Ermelo, Brummen en Hattem erg hoog.
Scheefhuur heeft betrekking op personen die in een sociale huurwoning wonen, maar daar eigenlijk te veel voor verdienen. Vaak is het voor deze groep lastig om door te stromen, omdat een koopwoning buiten bereik ligt. Door de scheefhuur stremt de doorstroming van sociale huurwoningen.
In de gemeente Neerijnen woont maar liefst 24,1 procent scheef. In Elburg is dat 21,6 en Brummen 21,4. Winterswijk ligt aan het andere einde van de streep. Daar woont maar 3,6 procent scheef.
Ook Aalten (9 procent), Oost-Gelre (9,1 procent) en Oude IJsselstreek (9,7 procent) scoren laag. Volgens de gemeente Winterswijk komt het lage percentage door de 'ontspannen' woningmarkt in de Achterhoek.