Nieuws

Finale Diabetes Challenge bij Paleis Het Loo in Apeldoorn

APELDOORN - Maandenlang hebben ze getraind en gewerkt aan hun gezondheid. De ruim 3000 deelnemers aan de Nationale Diabetes Challenge. Vandaag was de finale bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daar legden de deelnemers hun laatste kilometers af.
De Nationale Diabetes Challenge is een programma om mensen met ouderdomsdiabetes weer aan het bewegen te krijgen. Het is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. De stichting van de olympisch volleybalkampioen heeft als doel de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te vergroten door middel van sport en bewegen. In Nederland hebben bijna een miljoen mensen diabetes. De groep mensen met diabetes type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd, neemt sterk toe. Juist voor hen is bewegen ontzettend belangrijk.
Een van de deelnemers aan de Challenge is de 64-jarige Ton Ton uit Doetinchem. Hij heeft al 4 jaar officieel diabetes type 2. Hij heeft vanaf de zomer wekelijks beweegsessies gevolgd en gewandeld. Vandaag heeft hij op de laatste dag van de Challenge 10 kilometer gelopen. Ton: 'Je voelt je beter. Je bent lichter en in een betere conditie. Eigenlijk gaat alles door het lopen beter.'
Ook Rob Wentink, de beweegtrainer van Ton, is tevreden: 'Hij is gaan bewegen en dat heeft gezorgd tot halvering van zijn medicijnen. Hij loopt nu elke week 3 keer 6 kilometer om zijn conditie te verhogen.' Ton hoopt over een paar manden helemaal zonder medicijnen te kunnen.