Nieuws

Rooklucht op snelweg A1 en spoor Barneveld door brandende hoop snoeiafval

Het snoeiafval verspreidt een hoop rook
Brandend snoeiafval veroorzaakt in Barneveld sinds donderdagnacht rook die tot aan de A1 en de naastgelegen spoorlijn trekt. De rook is door de wind flink uitgewaaid.
BARNEVELD - Brandend snoeiafval veroorzaakt in Barneveld sinds donderdagnacht rook die tot aan de A1 en de naastgelegen spoorlijn trekt. De rook is door de wind flink uitgewaaid.
Vooralsnog zijn geen concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Het afval brandt bij een afvalverwerkingsbedrijf aan de Wencopperweg in Barneveld, meldt de brandweer Gelderland-Midden op Twitter. Het gaat om een stuk van zo'n 20 bij 30 meter. 
Pieter Heideman van de brandweer vertelt dat ze volop aan het blussen zijn sinds 04.00 's nachts. 'Het is een uitdaging, omdat het om groot en zwaar snoeiafval gaat. Dat moet helemaal uit elkaar gehaald worden. Een flinke klus. Het broeit vooral, soms laait het op. Omdat we er constant water opgooien, blijft er rookontwikkeling komen.' 
De rook trekt vooral over het industrieterrein Harselaar. Heideman adviseert omwonenden om ramen en deuren te sluiten: 'Rook is nooit goed, ook al hebben we geen gevaarlijke stoffen gemeten.' Hij verwacht dat zijn collega's nog wel enkele uren bezig zijn om het smeulende en brandende afval geheel te doven. 
Zo zag de brand er vroeg deze morgen uit: