Nieuws

Onderzoekers Wageningen Universiteit vinden middel tegen Suzuki-fruitvlieg

Onderzoekers Wageningen vinden middel tegen terroriserende Suzuki-fruitvlieg
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben een schimmel ontdekt die de Suzuki-fruitvlieg kan bestrijden. 'Dat is goed nieuws voor de fruittelers. Maar we moeten nog wel voorzichtig zijn, want het onderzoek is binnen uitgevoerd. Het echte werk gaat nog beginnen', vertelt Rob van Tol.
WAGENINGEN - Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben een schimmel ontdekt die de Suzuki-fruitvlieg kan bestrijden. 'Dat is goed nieuws voor de fruittelers. Maar we moeten nog wel voorzichtig zijn, want het onderzoek is binnen uitgevoerd. Het echte werk gaat nog beginnen', vertelt Rob van Tol.
De fruitvlieg was de afgelopen jaren een ware plaag voor de telers en de schade liep in de miljoenen. De Suzuki-fruitvlieg was vrijwel ontembaar voor de fruittelers. Maar de onderzoekers hebben nu de zwakte van het vliegje gevonden. 'De Suzuki-fruitvlieg doet er bijna een week over om zich voor te planten. Hij heeft een lage sexdrive. En dat is ons geluk, want de schimmel die wij gebruiken heeft die tijd nodig', aldus Van Tol. Een normale fruitvlieg plant zich veel sneller voort waardoor de schimmel te weinig tijd heeft om zijn werk te doen.

Nog geen feestje

Maar ondanks de goede resultaten is het nog te vroeg voor een feestje. 'Absoluut. De omstandigheden in de kooiproeven zijn bijna ideaal, nu gaan we beginnen aan de veldproeven. Al met al kan het echt nog wel een paar jaar duur voordat er een product op de markt is. Zulke lange perioden zijn normaal bij dit soort ontdekkingen, maar de fruittelers willen natuurlijk liever vandaag dan morgen een oplossing', snapt ook de onderzoeker.