Nieuws

Bezoekers in de rij voor open dag Gelders Archief in Arnhem

ARNHEM - Er is veel belangstelling voor de open dag van het Gelders Archief komende zaterdag in Arnhem. De rondleidingen waar op ingeschreven kan worden, zitten nu al praktisch vol.
Eens in de twee jaar stelt het archief aan de Westervoortsedijk in Arnhem de deuren open. 
Duizenden middeleeuwse documenten hangen rij voor rij in het plastic verpakt en in de juiste klimatologische omstandigheden. Ook de archieven van de vele adellijke families uit de Gelderse kastelen en landgoederen worden hier bewaard. 

Snuffelleiding bewaakt het archief

'We laten tijdens de open dag zien hoe wij belangrijke documenten voor de eeuwigheid bewaren', vertelt Peter Wouters van het Gelders Archief. 'Met extra dikke wanden, speciale luchtbehandeling en een 'snuffelleiding', die constant de lucht analyseert en kan herkennen of er brand is bijvoorbeeld.'

Akte van Biljoen

'Een van de oudste documenten in het Gelders Archief is Akte van Biljoen. Deze akte van rond het jaar 1000 bepaalt dat de opbrengsten van landgoed Biljoen worden besteed aan de herbouw van een kerk in Utrecht', aldus Wouters.
De open dag van het Gelders Archief valt samen met de Gelredag van het Omroep Gelderland-programma Ridders van Gelre. De toegang is gratis.

Voor meer informatie:

Over grenzen heen gaan: Open Dag (GeldersArchief.nl)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!