Instellingen

Thuis revalideren? Zet een zorgvilla in je tuin!

© Omroep Gelderland
© Omroep Gelderland
© Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Na een operatie niet meer onnodig lang in een ziekenhuisbed moeten liggen, maar revalideren in je eigen omgeving. Dat is het idee achter de nieuwe mobiele zorgvilla. Bij verpleegtehuis Den Ooijman in Doetinchem is zo'n gebouwtje neergezet waar belangstellenden binnen kunnen kijken.
Plat gezegd ziet de zorgvilla er van buiten uit als een luxe container, maar van binnen is het een ruime ziekenhuiskamer voorzien van de nieuwste snufjes, allerlei gemakken en een ruime badkamer. Alle apparatuur (tv, verlichting, tillift, verwarming, voordeur etcetera) is via een iPad te bedienen, zelfs spraakgestuurd. Via een rails kan de patiënt met een tillift makkelijk vanuit bed naar de douche of het toilet gebracht worden.
De zorgvilla kan snel worden geplaatst en is bedoeld als tijdelijke oplossing. Na een ziekenhuisopname kan de patiënt enige tijd in de unit verblijven. Ondertussen worden, indien nodig, in zijn of haar huis aanpassingen (bijvoorbeeld een traplift) aangebracht. Als dat allemaal gebeurd is, kan de patiënt echt naar huis om daar verder te revalideren.

Zelf betalen

Voor de zorgvilla van het Drentse bedrijf Medizon Care moet je overigens wel over een aardige tuin beschikken, want de unit is zo'n 29 vierkante meter groot. De eerste reacties uit de zorg zijn positief, maar voorlopig wordt het huren van de zorgvilla (nog) niet vergoed door zorgverzekeraars.
De kosten (rond de 150 euro per dag) zijn misschien aanzienlijk, maar de zorgvilla is toch vaak nog goedkoper dan een zorghotel dat al gauw zo'n 250 euro per dag kost.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!