Nieuws

Omroep Gelderland houdt herinneringen Tweede Wereldoorlog levend

ARNHEM - In aanloop naar de 75ste herdenking van Market Garden neemt Omroep Gelderland het initiatief voor een platform over de Tweede Wereldoorlog. Een multimediale omgeving waarin verhalen over de Tweede Wereldoorlog een plaats krijgen.
Het is een verzameling van verhalen over en persoonlijke herinneringen aan de oorlog.
Zo vertelt een vrouw: 'Mijn vader was jarig. Hij werd 51 jaar die zondag. Ondanks de oorlog hadden we een feestelijke maaltijd. We waren bijna aan het toetje toe, toen we vreselijk veel geronk van vliegtuigen hoorden. We renden naar buiten en zagen allemaal parachutes naar beneden komen. Dan ben je natuurlijk helemaal sprakeloos.'

'Urenlang gekerm'

'Ineens hoor je midden in de nacht iemand die begint te kermen', verhaalt een man. 'Die persoon heeft 2 à 3 uur om zijn moeder geroepen. Uiteindelijk werd het doodstil. Het mag wel een Duitser zijn geweest, maar toch.'
Het platform fungeert als koepel voor alle partijen die bijdragen willen leveren aan de herdenking. Het publiek krijgt volop de gelegenheid te reageren en - samen met de makers - eigen verhalen aan te bieden. Zo wordt het een levend platform waar naast bestaande verhalen ook steeds nieuwe geplaatst kunnen worden.

Thema’s

Meerdere keren per jaar worden thema’s centraal gesteld: Market Garden, de evacuatie, het verzet, de hongerwinter, fout zijn in de oorlog enzovoort. De inrichting van het platform start later dit jaar en loopt in ieder geval door tot 2020, het jaar waarin de herdenking van 75 jaar vrijheid plaatsvindt.
De website www.opwegnaar2020.nl wordt binnenkort gelanceerd.