Nieuws

'Grensregio staat onder water, hulp van Duitsland nodig'

In het actiecentrum in Doetinchem is het een drukte van belang. Het heeft de afgelopen dagen extreem geregend in de Achterhoek en overstromingen dreigen. Het lijkt er op dat Duitsland morgen moet helpen. Deze situatie wordt woensdag en donderdag geoefend door verschillende organisaties. © Euregio, Kreis Borken afgelopen zomer
DOETINCHEM - In het actiecentrum in Doetinchem is het een drukte van belang. Het heeft de afgelopen dagen extreem geregend in de Achterhoek en overstromingen dreigen. Het lijkt er op dat Duitsland morgen moet helpen. Deze situatie wordt woensdag en donderdag geoefend door verschillende organisaties.
Deze grensoverschrijdende hoogwateroefening wordt dit jaar op kantoor gehouden. Doel van de oefening is het verbeteren van de Nederlands-Duitse samenwerking in geval van een ramp. 'In een noodsituatie moeten burgers zo goed mogelijk worden beschermd tegen de gevolgen van zware neerslag en overstromingen', zegt Waterschap Rijn en IJssel.

Klimaatverandering

Tijdens de oefening wordt er extra aandacht besteed aan het uitwisselen van informatie tussen Nederlandse en Duitse organisaties. De organisaties aan Nederlandse en Duitse kant bereiden zich voor op de gevolgen van de klimaatverandering. De oefening wordt over drie weken geëvalueerd.
De hoogwateroefening wordt aan Duitse zijde georganiseerd door de Bezirksregierung Münster, de (Land-)Kreise Grafschaft Bentheim en Borken en in Nederland door de waterschappen Vechtstromen en Rijn en IJssel, dit in nauwe samenwerking met het NLWKN (Niedersächsischer Landesbetrieb für Wasserwirtschaft, Küsten- und Naturschutz) en de veiligheidsregio’s Twente en Noord- en Oost Gelderland.