Nieuws

Verontwaardiging over mogelijke uitbreiding betoncentrale Bruil in Wageningen

De betoncentrale in Wageningen.
De Statenfracties van GroenLinks en SP zijn verontwaardigd over de mogelijke uitbreiding van betoncentrale Bruil in Wageningen. Ze willen opheldering van het provinciebestuur. © Google Street View
WAGENINGEN - De Statenfracties van GroenLinks en SP zijn verontwaardigd over de mogelijke uitbreiding van betoncentrale Bruil in Wageningen. Ze willen opheldering van het provinciebestuur.
Hoewel de gemeente en de provincie in 2007 miljoenen betaalden voor de verplaatsing van de asfaltcentrale van Bruil naar Arnhem, lijkt Wageningen nu te willen meewerken aan uitbreiding van een betoncentrale op dezelfde plek. Alle eerdere inspanningen om de overlast voor omwonenden terug te dringen, zouden dan voor niks zijn geweest.
Volgens GroenLinks wil Bruil in Wageningen 440.000 ton beton per jaar produceren tegen maximaal 150.000 ton nu. En Bruil wil 220.000 ton puin gaan verwerken, waar ze nu maximaal 112.000 ton mogen verwerken. Er zou dan ook in de nachtelijke uren worden gewerkt.

'Uitbreiding noodzakelijk'

Directeur Alphons van Woensel van Bruil zei eerder tegenover dagblad De Gelderlander dat uitbreiding noodzakelijk is. Hij wees er toen erop dat een betoncentrale veel minder stinkt dan een asfaltfabriek en dat de overlast niet vergelijkbaar is.
De provincie heeft gezegd af te wachten wat de gemeente en Bruil doen met de situatie. Ze gaat ervan uit dat ze zich er niet mee hoeft te bemoeien. Mocht dat wel nodig zijn, dan houdt ze Bruil aan de afspraken die destijds zijn gemaakt. Dus een structurele vermindering van overlast.