Nieuws

Werkstraffen voor minderjarige relschoppers Geldermalsen

Vijf minderjarige jongeren, die zich misdroegen tijdens de raadsvergadering in december in Geldermalsen, hebben dinsdag een werkstraf tegen zich horen eisen. Het gaat om straffen, variërend van 30 tot 90 uur. © Archief
ARNHEM - Vijf minderjarige jongeren, die zich misdroegen tijdens de raadsvergadering in december in Geldermalsen, hebben dinsdag een werkstraf tegen zich horen eisen. Het gaat om straffen, variërend van 30 tot 90 uur.
Een verdachte hoorde 90 uur werkstraf tegen zich geëist voor het ernstig beledigen van politieagenten, het gooien van stenen en flessen en het omduwen van hekken. Een andere verdachte gooide stenen naar de raadszaal en hangt een werkstraf van 80 uur boven het hoofd. Een persoon die een fakkel gooide, hoorde als eis 60 uur werkstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk.
Voor het gooien van flessen hangt een andere verdachte 40 uur werkstraf boven het hoofd. Tenslotte werd er 30 uur werkstraf geëist tegen iemand die met stenen gooide.

Vrijspraak

Een persoon wordt waarschijnlijk vrijgesproken. De raadsvergadering in Geldermalsen liep vorig jaar december volledig uit de hand. Er werd vergaderd over de komst van een asielzoekerscentrum, maar de vergadering moest worden afgebroken toen tientallen relschoppers het gemeentehuis bestormden. Er werd met stenen, flessen en zwaar vuurwerk gegooid.
De zaak van de zes jongeren was achter gesloten deuren, omdat de verdachten minderjarig zijn. Over veertien dagen doet de rechter uitspraak.