Nieuws

Genderneutraal toilet geopend in Arnhem

ARNHEM - Vandaag is er door gemeenteraadslid van D66 Suzan Kemperman een 'genderneutraal' toilet geopend in het stadhuis in Arnhem. Dit is een toilet voor iedereen die zich niet thuis voelt in het dames- of herentoilet.
11 oktober is International Coming Out Day en speciaal voor deze dag is Suzan Kemperman van D66 met mede-raadsleden naar het stadhuis gegaan om dit op een bijzondere manier te vieren. Deze dag markeert de opening van het eerste officiële genderneutraal toilet in het stadhuis van Arnhem. Utrecht had al eerder een dergelijk toilet maar deze in Arnhem is wel de tweede van heel Nederland. Daar mag Arnhem volgens de raadsleden van D66 trots op zijn.
Het toilet is eerder dit jaar aangevraagd door Kemperman en het kwam wel mooi uit dat Coming Out Day eraan kwam, de perfecte dag om zo'n toilet te openen. Het project heeft ook een persoonlijke waarde voor het D66-lid omdat zij zelf ook deel uitmaakt van de LHBT gemeenschap.

Genderneutraal

Een genderneutraal toilet is voor de mensen in de samenleving die zich niet fijn voelen bij zowel een mannen- of vrouwentoilet. Transgenders die nog in de overgangsfase van man naar vrouw of van vrouw naar man zitten, voelen zich niet altijd even comfortabel als zij naar het toilet gaan. Zij voelen zich nog niet helemaal thuis bij beide geslachten. Daarnaast zijn er ook gevallen waarbij transgenders raar aangekeken worden of zelfs gepest worden als zij naar het toilet gaan. Voor hen is nu dit speciale toilet geopend. 

Een voorbeeld

Hoewel Kemperman ook wel weet dat er niet erg veel mensen komen plassen bij het stadhuis, is het meer dan alleen een toilet. Het is een symbool voor de transgenders en genderneutrale in de samenleving die nu een eigen toilet hebben waar zij zichzelf kunnen zijn. Kemperman hoopt dat meer openbare ruimtes zoals hogescholen en bibliotheken het voorbeeld volgen. Zij hoopt dat dit soort toiletten over 20 jaar een standaard beeld zijn in het sanitaire landschap.