Nieuws

De bronst loopt op z'n eind, herten herstellen van de zware tijd

HOENDERLOO - De hertenbronst loopt op z'n eind. De meeste hindes zijn gedekt en de mannen komen op kracht. Langzaam neemt het spektakel op de Veluwe af. De laatste weken van de bronst zijn aangebroken.
Vanavond in het natuurprogramma BuitenGewoon zie hoe een hert z'n toilet maakt om nog een dame het hof te maken. Presentatoren Twan Teunissen en Sonja Booms dompelden zich een paar dagen lang onder in Nationaal Park de Hoge Veluwe om te kijken en te luisteren naar bronstige herten, maar ook naar moeflons en een vos.

Een ware uitputtingsslag

De hertenbronst is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Voor de dieren is het een uitputtingsslag. Sommigen moeten het zelfs met de dood bekopen. Dit jaar sneuvelde het bekende hert De Kroes na een gevecht met zijn rivaal De Fin. Andere herten die actief deelnemen aan de bronst (vanaf een jaar of 7/8) leveren behoorlijk wat in. Sommigen verliezen wel zo'n 25 tot 30 kilo. En ze zijn uitgeput. De herten slapen soms zo diep dat ze het soms niet eens opmerken als er mensen aankomen. Bovendien zijn ze minder alert tijdens het oversteken van de weg waardoor het aantal wildaanrijdingen deze tijd van het jaar toeneemt. 

In november weer een nieuwe bronsttijd?

Als de bevruchting niet is aangeslagen komt er in november nog een korte nabronst. Hindes die niet drachtig zijn worden dan nog een keer bronstig. En dus kan het zijn dat dan het geburl nog weer even te horen is. 

Foto's van de bronst

Natuurfotograaf Johan van der Wielen begeeft zich vanavond in BuitenGewoon tussen de fotografen in het Nationaal Park. Hij laat zien hoe je net even een andere foto maakt van die bronstige herten. BuitenGewoon is benieuwd naar meer foto's van de bronst. Laat ze zien in het fotoalbum op deze site.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!