Nieuws
Krijgt Nijmegen z'n miljoenen terug van slachterij Hilckmann?

NIJMEGEN - Waar zijn de miljoenen gebleven die de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland overmaakten aan slachterij Hilckmann? Is er kans dat dat geld terugkomt? Woensdagavond maakt de gemeente geheime stukken openbaar. Een feitenrelaas dat duidelijkheid moet geven over de verdwenen miljoenen.
Nijmegen en Hilckmann zijn sinds begin dit jaar in een juridisch gevecht met elkaar verwikkeld. Slachterij Hilckmann besloot in februari onverwacht de deuren te sluiten, omdat het bedrijf financieel aan de grond zat. Een opmerkelijke stap, omdat een half jaar eerder nog de miljoenen kostende verhuisplannen werden gepresenteerd. Hilckmann wilde een nieuwe slachterij in Haps in Noord-Brabant bouwen. Nijmegen stelde 21 miljoen beschikbaar voor de verhuizing en kreeg een werkgelegenheidsgarantie voor de 350 werknemers.
Hoe is het zover gekomen?
Het is juli 2015 als de gemeente Nijmegen overgaat tot aankoop van de gebouwen van Hilckmann. Het afgesproken bedrag van 21 miljoen euro wordt overgemaakt naar het bedrijf. Volgens Hilckmann was de verhuizing rond. Externe partijen waaronder de banken waren bereid 60 miljoen euro te steken in het nieuwe bedrijf. In een overeenkomst wordt vastgelegd dat het personeel meegaat naar Haps en dus werk behoudt. De verhuizing is een feit. Met een barbecue en schaars geklede samba-danseressen vieren personeel en directie dat straks, zo'n 20 kilometer verderop, de meest moderne slachterij van Nederland wordt gebouwd.
Dat Hilckmann (nog) niet voldoet aan de financieringsvoorwaarden van de bank, dat vertelt de directie niet. Niet aan de Ondernemingsraad, niet aan de gemeente Nijmegen. De bank wachtte immers op de gemeente Nijmegen, die moest geld beschikbaar stellen, Nijmegen wachtte op de bank, omdat de gemeente pas wilde betalen als de financiering rond was. Hilckmann ging er blijkbaar vanuit dat nu één van de partijen (de gemeente) had betaald, de externe financiers ook over de brug zouden komen.
Een kink in de kabel?
Rond de kerst van 2015 blijkt dat Hilckmann geen China-certificaat weet te bemachtigen. Dat betekent dat het bedrijf geen varkens mag exporteren naar China, één van de belangrijkste exportlanden. De directie zet alles in het werk om de exportvergunning te bemachtigen omdat de bank dat eist. Zonder certificaat komt geen lening voor de nieuwbouw. Maar het lukt Hilckmann niet: China blijft gesloten. Op 24 februari 2016 sluit de directie het bedrijf. De verliezen in het derde kwartaal zijn fors opgelopen en de bank trekt zich terug: geen nieuwbouw.
Lippen stijf op elkaar
De politiek in Nijmegen is verbijsterd en eist een gesprek met de directie van Hilckmann. De gemeente wil dat de directie rekening en verantwoording aflegt, uitlegt waar het geld van de gemeente Nijmegen is gebleven. Hilckmann weigert echter elk gesprek. De gemeente moet het doen met de advocaat van de familie, Sander Drijber. Op 9 maart kondigt de gemeente een kort geding aan.
Uiteindelijk moet Hilckmann op last van de rechter inzage geven in de boeken. De gemeente legt maar liefst 156 beslagen op rekeningen van Franz en zijn dochters Dominique en Kathelijne Hilckmann. Bij een tweede treffen bij de rechter blijkt dat op een Duitse rekening maar liefst 4,2 miljoen euro staat, maar toen de gemeente daar beslag op wilde leggen, was het geld weg.
Waar was het Nijmegen om te doen?
De gemeente aasde al langer op de gronden van Hilckmann. Gronden waar op termijn nieuwe woningen (Waalfront) moeten komen. Hilckmann was een obstakel en na jaren getouwtrek en politiek gekrakeel kon de gemeente er voor zorgen dat Hilckmann eindelijk vertrok. Hoewel het nu anders loopt slaagt de opzet van Nijmegen. De opstallen en de gronden zijn immers van de gemeente en niets staat de woningbouw meer in de weg. Maar nu rijst de vraag of de gebouwen wel 21 miljoen euro waard zijn. De gemeente vindt van niet, die 21 miljoen was bedoeld voor de verhuizing en de werkgelegenheid. De opstallen zouden niet meer dan 6 miljoen waard zijn.
Werknemers zijn de dupe
De gemeente liet in een mantelovereenkomst vastleggen dat medewerkers hun baan zouden behouden: werkgelegenheid dus. Maar het personeel staat op straat en moet voor de rechter knokken voor de wettelijk vast gelegde transitievergoeding. De FNV beschuldigt het bedrijf zelfs van chantage. Volgens FNV weigert het bedrijf 35 medewerkers een vergoeding te betalen, zolang die werknemers blijven procederen tegen het bedrijf. FNV vindt namelijk dat medewerkers recht hebben op een schadevergoeding, boven op de transitievergoeding. Er was hen immers werk beloofd. Hierover dient op 17 november een rechtszaak.
Hilckmann liet al eerder weten dat de directie de uitbetaling van de transitievergoedingen met tegenzin 'on hold' had gezet. Er was volgens het bedrijf onduidelijk of de miljoenen van de gemeente Nijmegen hiervoor gebruikt mochten worden. Inmiddels heeft de rechter bepaald dat het betalen van de vergoeding los staat van het geschil met de gemeente Nijmegen.Zo'n 300 ontslagen medewerkers hebben de transitievergoeding al gekregen.
Hoe nu verder?
De gemeente Nijmegen maakt woensdagavond opnieuw stukken openbaar, mogelijk zijn in die stukken antwoorden te vinden op de vragen rondom Hilckmann. Voorlopig zijn de gemeente en Hilckmann verwikkeld in een rechtszaak. Er loopt een zogenoemde bodemprocedure. Hilckmann zegt dat het geld op is, meegegaan in de lopende begroting. De gemeente gelooft daar niks van en zal eventueel de dochters Hilckmann persoonlijk aansprakelijk stellen. Wanneer de uiteindelijke rechtszaak dient, is nog onduidelijk.
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!