Nieuws

'Oude' militairen wijden jonge collega's in bij traditionele beëdiging in Hedel

Het omhangen van het invasiekoord
Hedel, in april 1945 het toneel van dagenlange gevechten tussen soldaten van de Prinses Irene Brigade en de Duitsers, is donderdag het decor van een ontmoeting tussen heden en verleden. Want Hedel heeft sinds die strijd, inmiddels 71 jaar geleden, een band met de Brigade en andersom. En dus is het donderdag tijd voor een ceremonie, een herdenking en de traditionele afsluiting; het halen van een nat pak. © 13 Lichte Brigade
HEDEL - Hedel, in april 1945 het toneel van dagenlange gevechten tussen soldaten van de Prinses Irene Brigade en de Duitsers, is donderdag het decor van een ontmoeting tussen heden en verleden. Want Hedel heeft sinds die strijd, inmiddels 71 jaar geleden, een band met de Brigade en andersom. En dus is het donderdag tijd voor een ceremonie, een herdenking en de traditionele afsluiting; het halen van een nat pak.
Dat de nieuwe militairen van het in Oirschot gelegerde Garderegiment Fuseliers Prinses Irene in Hedel worden beëdigd, is niet toevallig. 'Hedel' was in 1945 het laatste wapenfeit van de - toen nog - Prinses Irene Brigade - en daarmee voor de Brigade gewijde grond.
Bij de gevechten in april 1945 verloor de Prinses Irene Brigade 12 man. Doel van de aanval was om samen met de Britten, die een eind verderop lagen bij Alem, een bruggenhoofd over de Maas te vormen bij Hedel om van daaruit door te stoten richting Zaltbommel. Na dagen van felle gevechten moest de Brigade zich terugtrekken over de Maas, omdat de kracht van de Duitse defensie sterk was onderschat en versterkingen uitbleven. Bovendien was de strijd in Europa zo goed als gestreden en had het weinig zin meer soldaten op te offeren in een strijd die in een patstelling was verzand. De Brigade nam ruim 40 krijgsgevangenen, Duitsers maar ook Nederlandse SS'ers, mee terug over de Maas. 
(Huis aan huis gevechten in Hedel, april 1945 - Foto: archief)
De strijd bij Hedel was het laatste wapenfeit van de Brigade en staat vermeld op het vaandel van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, zoals de tegenwoordige naam van de eenheid luidt.
De plechtigheid van donderdag bestaat uit meerdere onderdelen: na de beëdiging krijgen de nieuwe militairen uit handen van oud-strijders het zogeheten invasiekoord uitgereikt. De veteranen worden daarbij geholpen door schoolkinderen. Het invasiekoord herinnert aan de landing in Normandië en wordt daarom na de uitreiking traditioneel 'nat gemaakt', en niet alleen het koord. Afsluiting van het geheel is een duik van de nieuwe militairen - met hun koord - in de jachthaven van Hedel. 
Beelden van de ceremonie in 2012: 
De ceremonie vindt donderdag plaats tussen 12:15 en 13:30 uur. De afsluitende duik in de jachthaven is om 13:40 uur.