Nieuws

OM: honderden mensen bewust blootgesteld aan kankerverwekkend asbest in Dodewaard

'Door hun toedoen zijn honderden argeloze mensen blootgesteld aan asbest. Die mensen moeten nu leren leven met de angst voor wat er in de toekomst gebeuren gaat'. Dat zei de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Arnhem in zijn toelichting op de strafeis tegen twee beheerders van de voormalige Steenfabriek Waalwaard in Dodewaard. De twee lieten in het van asbest vergeven pand werkzaamheden uitvoeren en een evenement houden. Honderden mensen zijn zo blootgesteld aan het kankerverwekkende asbest.
DODEWAARD - 'Door hun toedoen zijn honderden argeloze mensen blootgesteld aan asbest. Die mensen moeten nu leren leven met de angst voor wat er in de toekomst gebeuren gaat'. Dat zei de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Arnhem in zijn toelichting op de strafeis tegen twee beheerders van de voormalige Steenfabriek Waalwaard in Dodewaard. De twee lieten in het van asbest vergeven pand werkzaamheden uitvoeren en een evenement houden. Honderden mensen zijn zo blootgesteld aan het kankerverwekkende asbest.
In 2012 trok de Provincie Gelderland bij het OM aan de bel over mogelijke misstanden met asbest in de voormalige steenfabriek Waalwaard. Beide verdachten die belast waren met het beheer van de fabriek lieten tussen september en november 2011 tal van activiteiten houden in de fabriek, waaronder een Versbeurs, terwijl bekend was dat de fabriek vol zat met asbest. Waarschuwingen werden genegeerd en het gevaar werd door de verdachten gebagatelliseerd, aldus het OM.

Waarschuwingen in de wind geslagen

Tijdens de zitting kwamen mails ter sprake waarin de verdachten werden gewaarschuwd, maar die werden volgens het OM 'bewust genegeerd'. Toen er vragen kwamen ontweken ze die door te stellen dat het evenement in andere delen van de fabriek werd gehouden en dat het allemaal wel meeviel, aldus het OM. 
Uit onderzoek blijkt dat honderden mensen, bezoekers van de evenementen maar ook omwonenden, zijn blootgesteld aan asbest. 'Honderden slachtoffers die mogelijk in de toekomst ziek worden van de destijds ingeademde asbestvezels.'

Asbest kost jaarlijks honderden levens

Asbest veroorzaakt onder meer longvlies- en buikvlieskanker en longkanker. Jaarlijks overlijden zo'n 500 mensen per jaar aan buikvlieskanker.
Het handelen van de verdachten zorgt voor angst en onveiligheid, aldus de officier van justitie. Dat ze bij of voor een overheidsorgaan werkzaam waren maakt dat verwijt volgens hem des te ernstiger. 'Een ambtenaar heeft een voorbeeldfunctie'.
Tegen beide mannen is 18 maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.