Nieuws

Bijzonder dak voor monumentale boerderij in Laag-Soeren

Als eigenaar van een monumentaal pand is het knap lastig als je zonnepanelen wil. De grote platen worden als ontsierend gezien en zijn daarom vaak niet toegestaan. Maar in Laag-Soeren heeft een eigenaar van een voormalig veebedrijf een oplossing; de zonneceldakpan. © Omroep Gelderland
LAAG-SOEREN - Als eigenaar van een monumentaal pand is het knap lastig als je zonnepanelen wil. De grote platen worden als ontsierend gezien en zijn daarom vaak niet toegestaan. Maar in Laag-Soeren heeft een eigenaar van een voormalig veebedrijf een oplossing; de zonneceldakpan.
Het is het eerste dak met zonneceldakpannen op een beeldbepalend pand in een rijksbeschermd dorpsgezicht binnen het cultureel erfgoed van de Veluwe. Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland onthulde het dak vanochtend officieel samen met burgemeester Van Wingerden.
De speciale dakpannen, die zonne-energie opwekken, worden gemaakt door een bedrijf in Urk. 
De Priesnizthoeve uit 1870 is onderdeel van het rijksbeschermd dorpsgezicht in Laag-Soeren. Het voormalig veebedrijf is nu een ijssalon en een bed and breakfast.

Nu ook in natuurrood

Tijdens de onthulling werd ook 's werelds eerste natuurrode zonneceldakpan met gelijkkleurige zonnecellen gepresenteerd.