Nieuws

BuitenGewoon uitzending 11 oktober

ARNHEM - Op 11 oktober in het natuurprogramma BuitenGewoon:

Herfst op de Hoge Veluwe

In twee afleveringen gaat BuitenGewoon op zoek naar de Herfst op het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is de bronsttijd van de Edelherten maar ook de bronsttijd van de Mouflons. In de paartijd vechten de rammen om de ooien. Tijdens de soms heftige gevechten beuken ze met de horens tegen elkaar. De klap is vaak tot op grote afstand te horen. Dat de dieren aan de voorkant een verdikte schedel hebben is dus niet zonder reden. In tegenstelling tot de edelherten is er bij moeflons geen harem-vorming. De jongen worden geboren in februari.
Meer informatie: Mouflons
Foto: Wilfred de Graaff

Dood doet leven

In de bronsttijd vallen er vele slachtoffers. Edelherten die elkaar dodelijk verwonden of worden aangereden op de wegen op de Veluwe omdat er veel beweging is onder de herten. Een kadaver in het veld is een bron van leven voor andere soorten. Dat begint bij de raven die een kadaver meestal snel ontdekken. Vos, Wild Zwijn en de Buizerd volgen snel. Daarna storten talloze insectensoorten zich op het dode dier. Andere dieren profiteren indirect door insecten op de kadavers te eten zoals lijsters, roodborsten en koolmezen. Zo is een kadaver het begin van een nieuwe kringloop in de natuur.
Meer informatie: Dood doet leven

En verder:

Zorgen over de toename van wildaanrijdingen in deze tijd van het jaar.
Fotograaf Johan van der Wielen begeeft zich tussen een heel leger fotografen in Nationaal Park de Hoge Veluwe om de bronst vast te leggen.
En de herten maken zich nog even op voor de laatste weken van de bronst.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!