Nieuws

Veluwe moet de populairste vakantiebestemming van Nederland worden

ARNHEM - Niet de Noordzeekust, maar de Veluwe moet weer het populairste vakantiebestemming van Nederland worden. Om dat te bereiken slaan overheden en ondernemers op de Veluwe al jaren de handen inéén, maar dat wordt de komende jaren geïntensiveerd. Met als doel: In 2025 de meest gastvrije regio van Nederland zijn.
Vitale Vakantieparken is één van de projecten waarin acht gemeenten al samenwerken. Doel van dat project is dat vakantieparken kwalitatief te verbeteren. Met de VeluweAgenda, die vanmiddag in Burgers' Zoo is gepresenteerd, willen gemeenten en recreatieondernemers hetzelfde bereiken. Maar dan groter: de Veluwe moet de meest gastvrije regio worden van Nederland én er moet zes procent meer worden omgezet.
Mark Sandmann wethouder in de gemeente Apeldoorn en in dit project lid van de Bestuurlijke Begeleidingscommissie voor de Veluwe wil die ambities best concreet maken: 'Wat we bijvoorbeeld gaan doen is alleen fietsnetwerken met elkaar verbinden, een fietstochtje houdt niet op bij de gemeentegrens. En als we dan toch naar die fietsroutes kijken, kunnen ze misschien net zo goed een beetje aanpassen zodat ze ook langs het pannenkoekenhuis komen.' Volgens Sandmann blijft het niet bij fietsroutes: 'Ook de wandelpaden, mountainbikeroutes en ruiterpaden worden onder de loep genomen.'
In het rapport VeluweAgenda 1.0 staan nog veel meer plannen. Zo wordt er gesproken over een hop on hop off bus en het grootste outdoorcentrum van West-Europa. 
Gedeputeerde Bea Schouten wil meer jongeren naar de Veluwe trekken:'de bejaarden mogen blijven fietsen, maar we willen met een gevarieerd aanbod juist ook jongeren trekken. De jeugd heeft de toekomst.'