Nieuws

In de rij voor eigen sap in Neerijnen

NEERIJNEN - Zelf sap laten maken is populair. Meer en meer mensen brengen hun eigen appel- en perenoogst naar een mobiele sapkraam. In Neerijnen verwerkt de Sap Mobiel uit Welsum vandaag en morgen maar liefst 14.000 kilo fruit tot sap. Er worden 60 à 70 klanten verwacht.
Coördinator Wim Schoutendorp: 'Vorig jaar zaten we aan het maximum van 11.000 kilo maar de machine is verbeterd, dus kunnen we dit jaar in twee dagen 14.000 kilo appels en peren verwerken. Wat opvalt is dat er niet alleen inwoners uit Neerijnen op afkomen maar ook mensen uit de wijde omgeving, tot aan Zwolle en Brabant aan toe. Onze inschrijving is nu gestopt'.

'Leuke traditie'

'Het is een leuke traditie. We doen het voor het negende jaar. We zijn trots dat we een rol kunnen spelen voor het landschap hier', aldus Schoutendorp.
Wim Schoutendorp en een klant over het sap maken:
Deelnemers komen zelf met hun fruit op een afgesproken tijd. Dat moet minimaal 75 kilo zijn. De machine perst de appels en peren tot sap. Dat levert gemiddeld per kilo appels zo'n 750 milliliter sap op, het sap wordt gepasteuriseerd en gaat in pakken van 5 liter. De pulp gaat als veevoer naar een boer.
Foto: Omroep Gelderland

'Puur natuur'

Een van de eerste klanten kwam met 300 kilo appels. 'Het is als hobby gegroeid. Eerst hadden we net genoeg om appelmoes te maken. Nu is dit de uitkomst.' Hij denkt dat het sap beter is dan in de supermarkt. 'Geen emulgatoren, geen kleur- of smaakstoffen. Puur natuur.' Hij doet lang met het appelsap. 'Gisteren heb ik het laatste pak van vorig jaar weggegeven.'
Een vrouw is met haar peren gekomen. 'Het is elk jaar weer heel gezellig. Mijn stoofperen zitten nu in de pers. Daar wordt heerlijk sap, waar ik een jaar lang van kan drinken.'
Maar er was een storing in de pers: