Nieuws

Wordt landschap Winterswijk het mooiste natuurgebied van Nederland?

Het Nationaal Landschap Winterswijk is in de race om verkozen te worden tot mooiste natuurgebied van Nederland. De gemeenten Oost Gelre, Aalten en Winterswijk hebben het gebied gezamenlijk aangedragen bij het ministerie. © REGIO8.
WINTERSWIJK - Het Nationaal Landschap Winterswijk is in de race om verkozen te worden tot mooiste natuurgebied van Nederland. De gemeenten Oost Gelre, Aalten en Winterswijk hebben het gebied gezamenlijk aangedragen bij het ministerie.
'Het is zo'n prachtig gebied, dat moeten mensen zien', aldus wethouder Gert-Jan ten Gronde van Winterswijk. 'Ik denk dat we zeker de titel Nationaal Park kunnen verdienen.' Voor de wedstrijd zijn twintig gebieden aangemeld door verschillende gemeenten. Vervolgens kijkt een vakjury naar de inzendingen en stelt die een shortlist op waar het publiek op kan stemmen.
'Het is een klein beetje appels met peren vergelijken. Het is ook een kwestie van smaak. Als je dit vergelijkt met de Veluwe kom je hier gewoon in een compleet ander landschap', aldus ecoloog Robert Ketelaar.
Wethouder Ten Gronde wacht vol spanning af of de Achterhoekse inzending ook daadwerkelijk op de shortlist komt, omdat het geen duidelijk afgebakend gebied is. 'Het is een landschap. Een Nationaal Landschap in dit geval, maar het zijn natuurlijk verschillende delen bij elkaar. Het zijn vier losse delen en niet één gebied. Dat maakt het wel bijzonder en maakt ook wel dat de leefbaarheid veel groter is.'
Vanaf 10 oktober is de short list bekend en kan er op de landschappen gestemd worden.