Nieuws

Wat een stank, denken de konijnen en mijden het spoor

ELST - Paaltjes met een vieze brandlucht moeten vertragingen op het spoor tegengaan. ProRail start een proef op drie plaatsen in Nederland; één daarvan is in Gelderland langs de Betuwelijn.
Het spoor heeft last van beesten. Met enige regelmaat staan er dieren op het spoor - groot wild bijvoorbeeld - waardoor de trein moet stoppen of een aanrijding veroorzaakt. Ook dreigt het spoor op bepaalde trajecten te verzakken doordat konijnen er gangen onderdoor graven. 

Tupoleum

Met een bruine fles met de stof Tupoleum loopt Patrick Steijger van Rail Road Systems naar een klein bruin paaltje aan de rand van het talud. 'Hier zit een stof met een brandlucht, gemengd met de geur van grotere dieren dan die hier lopen.'
Steijger giet de vloeistof in de paaltjes op een soort spons. Vier maanden lang moet dat konijnen, vossen en ander klein wild op afstand houden. En dat lijkt te werken zegt Martine van Hout van ProRail. 'Kijk maar, nu groeit hier gras op het talud. Dat was eerst een zandvlakte omdat de konijnen alles opaten en overval holen aan het graven waren.'
Hier en daar zijn nog konijnenholen te zien. 

Je kunt het drinken

De geur die van de paaltjes afkomt, doet inderdaad denken aan een schroeilucht. 'De stof die erin zit is echter volkomen onschadelijk. Je zou het zelfs kunnen drinken', zegt Steijger.
Hier in Gelderland moet het de konijnen verjagen en zo voorkomen dat ze gaan graven zodat het spoor niet verzakt. Op de twee andere testplekken moet het voorkomen dat groter wild op het spoor terecht komt.

Minder vossen doodgereden

'Beter voor mens en dier', zegt Van Hout. 'Treinen hoeven niet langzamer te gaan rijden als een dier vlakbij of op het spoor loopt en ongelukken met dieren kunnen zo voorkomen worden.'
Volgens de beheerder van het Gelderse proefterrein is dat al te merken. Er worden veel minder kleine dieren als vossen en hazen doodgereden op het spoor.