Nieuws

Staatssecretaris: 'Poep en Salmonella op kippenvlees? Dat kan niet door de beugel!'

ARNHEM - De kippenslachterijen nemen nog steeds hun verantwoordelijkheid niet. Dat zegt staatssecretaris Van Dam. 'De overtredingen kunnen niet door de beugel.' Hij reageert hiermee op mondelinge vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven tijdens het vragenuur.
Van Gerven stelde zijn vragen naar aanleiding van onderzoek van Omroep Gelderland waaruit blijkt dat kippenslachterijen stelselmatig de (hygiëne)regels hebben overtreden tussen 2010 en 2015. Dat gedrag leidde tot poep, grondvuil en Salmonella op het vlees. 
Volgens de staatssecretaris hebben de bedrijven de boel nog steeds niet op orde.
Dit jaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit twee keer zoveel inspecties uitgevoerd bij kippenbedrijven. In 58 procent van de gevallen moest de inspectie de bedrijven corrigeren. 'En dat moet beter', zegt Van Dam.  De PvdA-staatssecretaris geeft toe dat de NVWA in voorgaande jaren niet krachtig genoeg heeft opgetreden.

'Inspectie treedt nu strenger op'

Van Gerven wil weten hoe het kan dat een bedrijf 11 waarschuwingen op rij kan krijgen zonder dat consequenties volgen. Volgens Van Dam zijn die praktijken verleden tijd. 'Dat zal nu niet meer gebeuren.' Hij zegt dat de NVWA inmiddels harder optreedt en dat er nu ook slachtlijnen worden stilgelegd of vertraagd. 
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vraagt zich af hoe de NVWA 10.000 kippen per uur kan controleren. 'Als de inspecteur knippert met zijn ogen zijn er al drie kippen geslacht. Hoe zie je met die snelheid of er poep op de kip zit en of de kip besmet is met Salmonella?' Thieme wil dat de bandsnelheden structureel omlaag gaan.
Van Dam geeft aan dat de controle van de NVWA niet 100 procent waterdicht is. Niet elke kip wordt gecontroleerd. 'De inspectie richt zich op de risico's in het proces. Als bedrijven de regels herhaaldelijk overtreden, vertraagt de inspectie de bandsnelheid. Houd je je aan de regels dan zal er minder ingegrepen worden.'

Kamerlid Dikkers tijdens vragenuur onwel

Sjoera Dikkers van de PvdA werd tijdens dit vragenuur onwel. Zij wil weten of de Tweede Kamer en Omroep Gelderland ook de rapporten van na mei 2015 in bezit kunnen krijgen om te kunnen controleren of de NVWA inderdaad harder ingrijpt.
Na het stellen van haar vraag zakte het Tweede Kamerlid in elkaar. Nadat het debat tijdelijk stil werd gelegd zegde Van Dam toe dat hij bereid is om de rapporten te geven. In 2017 komt hij met een uitgebreide rapportage over de controles bij de kipverwerkende bedrijven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!