Natuur

Op safari in eigen tuin tijdens de bodemdierendagen

ARNHEM - Niet op zoek naar de Big Five, maar naar de Small Ten. En dat gewoon in je eigen achtertuin. Dat is de uitdaging die het Nationaal Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen geeft. Een bodem vol bodemleven is tegenwoordig belangrijker dan ooit.
Dit komt doordat er weinig ongestoorde bodem meer is. Veel landschappen worden omgetoverd tot stad of dorp. Om te kijken hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met onze bodem vraagt het NIOO om tien dagen mee te doen aan de bodemdierendagen.

Duik de struiken in

Zaterdag zijn de Bodemdierendagen 2016 van start gegaan. Tot en met 10 oktober wordt iedereen opgeroepen om op safari gaan in uw eigen achtertuin. Kijk onder plantenpotten, duik de struiken in en neem een kijkje op het balkon.
Op de speciale bodemdierenzoekkaart zijn alle soorten te vinden, via de site van de bodemdierendagen geef je de waarnemingen door. Van bijvoorbeeld pissebedden (in 2015 het vaakst gezien), duizendpoten en regenwormen bijvoorbeeld.
De onderzoekers van Wageningen University & Research, Centre for Soil Ecology en NIOO verzamelen deze gegevens om het te kunnen vergelijken met vorig jaar.
Dit jaar worden voor het eerst ook scholen en buitenschoolse opvang opgeroepen om mee te tellen. Aan de bodemdierendagen is een fotowedstrijd gekoppeld. De mooiste foto van een bodemdieren-safari kan een prijs opleveren. 
Voor meer informatie: kijk op de website bodemdierendagen. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!