Nieuws

Putten herdenkt de grote razzia van 1944

PUTTEN - Putten heeft zaterdagavond de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 werd gehouden herdacht. Het was erg druk op de bijeenkomst.
In de nacht van 30 september op 1 oktober beschoten leden van de Puttense verzetsbeweging bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk een auto met officieren van de Wehrmacht.
Daarbij kwam een Duitse officier om. Een dag later volgde een wraakactie. De mannen en vrouwen werden gescheiden; de ene groep in de dorpsschool en de eierhal, de andere in de kerk.
Ruim 100 woningen werden in de brand gestoken. Zeven mensen werden doodgeschoten. Op 2 oktober werden 659 mannen afgevoerd: ze gingen van Kamp Amersfoort naar concentratiekamp Neuengamme. Van daaruit werden ze verdeeld over andere kampen. Slechts 48 van hen overleefden.

Kransen uit hele gemeenschap

Burgemeester Lambooij van Putten legde met zijn echtgenote een krans namens het gemeentebestuur. Ook verenigingen en instellingen in Putten legden een krans. Albert van den Brink en Sem Evers deden dat namens Puttense scholieren. Er was ook koraalmuziek van van Fanfarekorps Excelsior en het interkerkelijke mannenkoor Fontanus.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!