Nieuws

Topscheids Eric Braamhaar assisteert scheidsrechter Tom (16) uit Duiven

DUIVEN - De week van de scheidsrechter is begonnen. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de misschien wel belangrijkste man van het voetbalveld. En daarom werd scheidsrechter Tom Schepers van voetbalvereniging DVV Duiven in het zonnetje gezet; topscheids Eric Braamhaar was voor één wedstrijd zijn 'assistent'.
De week voor de scheidsrechter komt uit de koker van de KNVB en is bedoeld om meer aandacht te vragen voor alle scheidsrechters en vrijwilligers die de wedstrijden fluiten. En ook om hen te bedanken voor hun inzet.

Coachen via de headset

Om dat kracht bij te zetten is scheidsrechter Eric Braamhaar, die zowel eredivisie fluit als internationale wedstrijden gefloten heeft, bij DVV in Duiven om een korte clinic te geven aan jeugdige scheidsrechters. Kort legt hij uit hoe je als scheidsrechter de wedstrijd moet aanvoelen in je beslissingen. Na de clinic coacht hij Tom Schepers, die uitgekozen is tot scheidsrechter van het jaar van DVV, in zijn wedstrijd via een headset. Zo kan Braamhaar de 16-jarige jongen tips influisteren tijdens de wedstrijd.

Topscheids in de dop

En dat gaat prima. Braamhaar: 'Hij doet het fantastisch. Ik hoef hem weinig te corrigeren. Hij is ervaren, heeft een goed postuur en hij is rustig. Ik zie hem wel doorgroeien naar een hoger niveau'. Eric Braamhaar, die behoort tot de nationale A-lijst van Nederlandse scheidsrechters, vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor zijn collega's: 'Nederlanders staan eigenlijk niet open voor mensen die hun nek uitsteken, ergens voor staan. Je moet leiding geven, incasseren en accepteren. Gelukkig zijn scheidsrechters wel dat soort mensen. Zij verdienen een plek in de club, en daarom is het belangrijk dat ze gerespecteerd worden.'

Tevreden

Tom zelf is tevreden over zijn wedstrijd, hij noemt het een 'prima wedstrijd, weinig bijzonders gebeurd'. Na de wedstrijd zegt hij: 'Het is gewoon leuk als je een goede wedstrijd kan fluiten, dat er niet iets heftigs gebeurt. Ik heb nog niet meegemaakt dat er boze trainers of ouders waren. Ik denk dat dat incidenten zijn. En daar ben ik de baas over. Je hebt het zelf in eigen hand; als je zelf zo eerlijk mogelijk bent en soms uitleg geeft, dan komt het helemaal goed.'  
Reportage: