Nieuws

'Risicogroepen chronische Q-koorts opsporen in belang van volksgezondheid'

De diagnose Q-koorts wordt nog te vaak gemist, waardoor geen juiste behandeling plaatsvindt en er nog steeds mensen sterven. Het is daarom belangrijk om risicogroepen van chronische Q-koorts op te sporen. Dat bepleiten onder andere de Radboud Universiteit en het Radboudumc in een brief van de provincie Noord-Brabant aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © Archief
ARNHEM - De diagnose Q-koorts wordt nog te vaak gemist, waardoor geen juiste behandeling plaatsvindt en er nog steeds mensen sterven. Het is daarom belangrijk om risicogroepen van chronische Q-koorts op te sporen. Dat bepleiten onder andere de Radboud Universiteit en het Radboudumc in een brief van de provincie Noord-Brabant aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Gedurende de Q-koortsepidemie, die tussen 2007 en 2011 heerste in het zuidelijke deel van Gelderland en in Noord-Brabant, waren er ruim 4000 gemelde patiënten. Het werkelijke aantal liep waarschijnlijk in de vele tienduizenden.
74 mensen zijn tot dusverre overleden aan de ziekte, die wordt overgedragen door geiten. Omdat het een chronische ziekte is, kan het dodental nog oplopen.

'Q-koortsdoden onwenselijk'

In de brief – die door beide Nijmeegse instituten ondertekend is – valt te lezen dat het 'onwenselijk is dat er nog steeds mensen overlijden als gevolg van chronische Q-koorts. We mogen verwachten dat er in het belang van de volksgezondheid maatregelen worden genomen door het opsporen en benaderen van risicogroepen die chronische Q-koorts kunnen hebben.'
Aanleiding voor de brief was een motie van de Brabantse PvdA, die unaniem werd gesteund door alle statenfracties in Noord-Brabant. 'Het blijkt nu dat chronische Q-koorts op de lange duur toch een aanslag is op je lichaam en dat er meer mensen aan overlijden dan nodig is. Dat moeten we een halt toeroepen', aldus statenlid Antoinette Knoet-Michels, de initiatiefnemer van de motie.

Hulpverlening slachtoffers Q-koortsuitbraak

Ook wil de provincie dat de minister een onafhankelijk onderzoek start naar de wijze waarop de overheid is omgegaan met de hulpverlening aan de slachtoffers van de Q-koortsuitbraak. Ze hoopt hiermee duidelijkheid te krijgen over hoe in het vervolg om te gaan met slachtoffers van ziekten die kunnen worden overgedragen van dier op mens.
De provincie Gelderland was vrijdag niet bereikbaar om te reageren op de vraag of zij ook zo'n onderzoek wil laten uitvoeren.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!