Nieuws

Stilste en zuinigste weg van Europa: bijzonder recycle-asfalt op N338 bij Doesburg

GIESBEEK - Stil en duurzaam. Dat is het asfalt dat vandaag wordt gestort op de N338 bij Doesburg. Het is een Europese primeur.
Het lijkt gewoon zwart asfalt, maar het bestaat voor 93 procent uit gerecycled asfalt. Wegenbouwer BAM heeft het bedacht. 'Van bepaalde grondstoffen uit bestaand asfalt hebben we een recept gemaakt voor nieuw asfalt. Daardoor gebruiken we minder energie en dat is natuurlijk goed voor het milieu', legt een woordvoerder van BAM uit. 

Super stil

Het asfalt 2.0 bestaat uit twee lagen. 'Daardoor wordt het geluid van auto's en vrachtwagens die er overheen razen teruggebracht. De weg wordt dus stiller.' Het gaat nog wel om een test bij Doesburg. Het stuk weg dat vandaag wordt vernieuwd is namelijk 1 kilometer lang. 'Het gaat om een proefvak.'

Provincie enthousiast

De provincie is enthousiast over het nieuwe asfalt: 'Mooi dat deze doorbraak in duurzaamheid in Gelderland wordt getest. Bewoners zullen ook blij zijn met stillere wegen', aldus gedeputeerde Conny Bieze.
Vanwege de asfalteerwerkzaamheden is de N338 dit weekend dicht. Vanaf maandagochtend kan het verkeer over het gloednieuwe stukje stille weg rijden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!