Nieuws

Nijmeegse straat vol met vogelhuisjes

NIJMEGEN - Goed mogelijk dat menig jong vogeltje in Nijmegen zijn leven is begonnen in de Rivierstraat in het Waterkwartier, want in die straat hangen maar liefst 110 vogelhuisjes. Geen gewone exemplaren maar stuk voor stuk kleine kunstwerkjes gemaakt door één van de bewoners.
Henk Otten werkt uiterst geconcentreerd aan het beschilderen van het zoveelste vogelhuisje. 'Het is een priegelwerk maar ik ben wel wat gewend', aldus Henk. Wat heet, Henk heeft inmiddels al zo'n 130 vogelhuisjes gemaakt waarvan het grootste deel in zijn eigen straat hangt.

Henks huisjes hingen voorheen in vogelhofje

Voorheen hingen de huisjes van Henk in het zogenoemde vogelhofje in de Benedenstad. Maar toen die huisjes daar weg moesten omdat de muur waaraan ze hingen ramen zou krijgen, kwam Henks vrouw met het idee om in de eigen straat vogelhuisjes op te hangen. Met een buurtgenoot haalde Henk een grote partij laminaat op. 'Dat kan goed tegen vocht', aldus Henk. En een andere buurman ging aan de slag met zijn zaagmachine. 'Ze houden je hier in de straat wel bezig ja', lacht deze buurman desgevraagd.

Elk huisje een eigen thema

De buren mochten zelf hun thema kiezen. Voor de meesten geen probleem. 'Ik heb dan Elvis Presley en ons cluppie NEC, maar ik moet ook mijn vriendin tegemoet komen dus er hangt er ook één van Feyenoord bij.' Een andere buurman heeft huisjes met de marine als thema, van bekende schepen tot aan Michiel de Ruyter en weer een ander heeft huisjes met Frozen van Disney als onderwerp.

Straks heel Nijmegen vol met huisjes?

Henk zelf houdt van horror. Bij hem aan de gevel dus onder andere It, de clown van Stephen King. Maar vogeltjes zijn kennelijk niet zulke horror liefhebbers want in de huisjes van Henk hebben ze nog niet gebroed. 'In verschillende huisjes zijn ze wel geweest, maar in deze heb ik ze nog niet gezien.' Waar houdt het op, hangt straks heel Nijmegen vol? Henk lachend: 'Als ik aan het materiaal kan komen wel ja.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!