Nieuws

'Waren alle prullenbakken maar zo leuk'; Doetinchemse Hilde maakt winnend ontwerp

Geen grijze of groene saaie bakken maar een grote stalen afvalbak, formaat oliedrum, een bont kleurig geheel met afbeeldingen van dieren die afval opruimen en de boel schoonhouden. Met dat ontwerp won de Doetinchemse Hilde Hietkamp een wedstrijd die was uitgeschreven door de Beestenbende; een inmiddels landelijk project dat bedoeld is om kinderen bewust te maken van een schone leefomgeving.
ULFT - Geen grijze of groene saaie bakken maar een grote stalen afvalbak, formaat oliedrum, een bont kleurig geheel met afbeeldingen van dieren die afval opruimen en de boel schoonhouden. Met dat ontwerp won de Doetinchemse Hilde Hietkamp een wedstrijd die was uitgeschreven door de Beestenbende; een inmiddels landelijk project dat bedoeld is om kinderen bewust te maken van een schone leefomgeving.
Woensdag werd de bak gepresenteerd in het gemeentehuis van Doetinchem. En daar blijft hij ook. Er wordt er nog één gemaakt die op de school van Hilde komt te staan. Maar ook al moet de rest van Doetinchem het blijven doen met de bekende afvalbakken; de boodschap is duidelijk: gooi je rommel in de prullenbak en houd je omgeving schoon.

'Ik ben er heel trots op en ik blij dat hij hier staat', zegt Hilde. 'Ik heb dieren gemaakt die aan het opruimen zijn in Beestenbende pakjes. ' Volgens Michèle Kunkels, projectleidster van de Beestenbende, was het kiezen van het winnende ontwerp niet moeilijk. 'We hebben heel veel leuke inzendingen gekregen vanuit verschillende gemeentes. De reden dat Hilde heeft gewonnen is dat ze dieren erbij heeft getekend en vrolijke kleuren heeft gebruikt.'
De prullenbak van Hilde blijft in het gemeentehuis staan. Volgens wethouder Frans Langeveld is haar ontwerp niet te missen. 'Het is eigenlijk heel jammer dat je prullenbakken nodig hebt, omdat iedereen eigenlijk zijn eigen rommel moet opruimen. Maar dat Hilde deze prullenbak heeft ontworpen en er een blikvanger van heeft gemaakt vind ik echt hartstikke leuk.'
De Beestenbende is een Nijmeegs project dat is gestart in 2004 en inmiddels door een groot deel van het land actief is en partners heeft.
Foto: REGIO8