Nieuws

Man misbruikt dochter van 11 maar hoeft niet de cel in

Een man van 40 uit Dodewaard is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur omdat hij zijn dochter van 11 heeft misbruikt. Hij hoeft niet de cel in. Dat zou het behandeltraject doorkruisen dat al ruim een half jaar loopt, vindt de rechtbank.
ARNHEM - Een man van 40 uit Dodewaard is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur omdat hij zijn dochter van 11 heeft misbruikt. Hij hoeft niet de cel in. Dat zou het behandeltraject doorkruisen dat al ruim een half jaar loopt, vindt de rechtbank.
De officier van justitie eiste een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke celstraf ook op zijn plaats, maar kiest daar in dit geval niet voor. 

Vrouw en kinderen willen dat vader thuiskomt

Zo wijst de rechtbank erop dat sinds het misbruik in december vorig jaar uitkwam, een netwerk van hulpverlening rondom de man en zijn gezin is opgezet. Dat netwerk is nog steeds actief. De man komt alle afspraken met de reclassering na. Zijn vrouw heeft gezegd dat zij en de zes kinderen hem graag weer thuis willen hebben. De hulpverlening is er daarom op gericht dat hij op termijn weer thuiskomt.
De man lijdt aan het Syndroom van Asperger en is daarom enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft een blanco strafblad, betuigde volgens de rechtbank oprecht spijt en is vanaf het begin open geweest over wat er is gebeurd.

Kostwinner van het gezin

De man is kostwinner van het gezin. Als hij een forse celstraf zou moeten uitzitten, komt zijn gezin volgens de rechtbank dieper in de problemen. De rechtbank koos daarom voor een voorwaardelijke celstraf van 368 dagen en een proeftijd van vijf jaar.