Nieuws

'Op deze voorwaarden willen wij geen azc in Ewijk´

EWIJK - Omwonenden van het toekomstige asielzoekerscentrum in Ewijk stonden dinsdag tegenover de gemeente voor de rechter in Arnhem. Ze willen dat de bouw wordt stilgelegd.
Vorige maand maakte de gemeente Beuningen, waar Ewijk onder valt, bekend dat bij de Hoge Woerd ten zuiden van Ewijk, een azc komt voor de opvang van 300 vluchtelingen voor de komende 10 jaar. Dat leidde tot protest van omwonenden. Zij vrezen waardedaling van hun huizen, gevaarlijke situaties op de Koningstraat naar het azc toe en bovendien vinden zij 10 jaar veel te lang. Dat maakten zij dinsdagochtend bij de rechter nog eens duidelijk. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de gemeente blijven erbij dat het een goed en doordacht plan is en willen ermee door. 

Azc mag gezien en bereikt worden

Na de eerste protesten paste de gemeente in overleg met het COA het plan wel aan. Besloten werd om auto- en bouwverkeer niet via de Koningstraat naar het terrein te voeren, maar via de Goudwerf bij bedrijventerrein Schoenaker. Maar de Koningstraat blijft wel beschikbaar als tweede ontsluitingsweg voor calamiteiten. Ook fietsers en voetgangers kunnen via deze weg naar het azc. Volgens de gemeente is dit onder meer belangrijk omdat het azc gezien en bereikt mag worden: 'De inwoners maken immers deel uit van de samenleving van de gemeente Beuningen.' En de wandel- en fietsroute via de Koningstraat naar Beuningen of Ewijk is ook de kortste en veiligste route. Sommige bewoners vrezen dat de Koningstraat in deze opzet nog steeds onveilig blijft voor wandelaars en fietsers, maar de gemeente Beuningen zegt dat dit opgelost wordt door de aanleg van een extra ontsluitingsweg voor verkeer vanuit Ewijk (Campse Baan) in het najaar.
Tijdens de zitting bij de bestuursrechter opperde een ambtenaar van de gemeente dat het eventueel mogelijk is om de Koningstraat af te sluiten en alleen toegankelijk te maken voor aanwonenden. Eén van de aanwonenden reageerde daarop dat dat absoluut niet is wat de bewoners willen. Ze willen een toegankelijke en veilige straat. 

'Wij willen wel azc'

Tijdens de rechtszaak doet bewoner van de Koningstraat Erwin Rengers zijn zegje. "Het is treurig dat we nu hier voor de rechter staan. Wij hadden liever gewoon een goed overleg met de gemeente gehad, maar dat krijgen we niet." De advocaat van de gemeente bestrijdt dat en zegt dat er wel degelijk meermalen overleg is geweest. Buiten de rechtbank toont Rengers zich tevreden over de rol van de rechter, die veel vragen aan alle partijen stelde. "Het is écht niet zo dat wij tegen een asielzoekerscentrum zijn", zegt Rengers. "Sterker nog: het kómt in onze achtertuin, maar wel op onze voorwaarden. En dat is niet voor 10, maar voor maximaal 5 jaar; niet die 300 asielzoekers over de nu al drukke en gevaarlijke Koningstraat en het liefst zien we ook graag dat het azc iets verder weg van de bebouwing op het weiland wordt gebouwd." Andere bewoners zien ook graag een schadevergoeding als hun huizen bij verkoop minder waard zijn geworden. 

Snap ik niks van

De gemeente zegt dat na de herinrichting van de Koningstraat het veel veiliger is geworden en dat het terrein in Ewijk uiternate geschikt is voor een azc. Geschikter dan de alternatieve locaties die de bewoners aandragen. Ook het COA houdt vast aan deze locatie, ondanks dat er een nieuw gebouwd azc met ook chaletwoningen in Laren tot verdriet van omwonenden gesloten gaat worden. Daar begrijpen ze in Ewijk niets van. Rengers: "Dan heb je dus recent voor 2 miljoen een azc in Laren gebouwd; de buurt wil dat het blijft en dat sluit je. En dan ga je voor anderhalf miljoen een soortgelijke opvang bouwen in Ewijk waar de buurt protesteert. Daar snap ik niks van."
De rechter doet over anderhalf tot twee weken uitspraak.
Verslaggeefster Annemieke Schakelaar volgde de rechtszaak vanochtend:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!