Nieuws

NEC en adviesbureau Futuralis stoppen per direct hun samenwerking

De samenwerking tussen NEC en het externe adviesbureau Futuralis is ten einde.
NIJMEGEN - De samenwerking tussen NEC en het externe adviesbureau Futuralis is ten einde.
Dat is de waarschijnlijke uitkomst van de evaluatie tussen beide partijen, die dat officieel nog niet willen bevestigen. Het bureau uit Cuijk had het contract al op 8 augustus opgezegd en dat heeft nu blijkbaar een definitief karakter gekregen. 
Futuralis was vanaf de degradatie in mei 2014 betrokken bij het technisch beleid van de Nijmeegse club, die geen technisch directeur meer in dienst nam. De eerste anderhalf jaar verliep dat tot volle tevredenheid. Het bureau uit Cuijk begon met de verkoop van overbodige spelers met te hoge salarissen voor de eerste divisie en dat leverde zo'n anderhalf miljoen euro op.
Ook was Futuralis mede verantwoordelijk voor de samenstelling van het kampioenselftal in 2015 en was de snelheid van handelen om spelers binnen te halen heel hoog.
Het eerste incident vond in februari plaats, toen topscorer Christian Santos (foto) op gezag van de clubleiding werd gepasseerd. Daardoor ontstond een conflict tussen de clubleiding en trainer Ernest Faber, die uit het technisch hart stapte, waarin alle belangrijke beslissingen op voetbalgebied worden genomen.
Na de aanstelling van Danny Hoekman als technisch manager was het de afgelopen transferperiode bijzonder onrustig bij NEC. De werkwijze van Hoekman en Futuralis kwamen niet overeen en dat leidde ertoe dat NEC niet slagvaardig was op de transfermarkt.
'Wij kunnen niet meer in onze kracht werken', verklaarde directeur Roderik van Kerkhof (foto boven) van Futuralis en het contract, dat net was verlengd tot 2018, werd op 8 augustus eenzijdig opgezegd. Het bureau bleef de Nijmeegse club nog wel bijstaan in lopende zaken.
Ondertussen werd Futuralis hard aangepakt in diverse media en dat kwam hard aan in Cuijk. Zo sprak Hans Kraay bij Fox Sports over 'een wurgcontract met afschuwelijke mensen' en werd het bureau in andere programma's getypeerd als dubieus.
Begin deze maand werd Hoekman (foto) op non-actief gesteld en ook daarvan kreeg Futuralis de schuld in diverse media. Van Kerkhof beet daarna fel van zich af. 'Het is bijna de Fabeltjeskrant geworden. Wij zouden met de koppen tegen elkaar staan, maar we hebben afgelopen donderdag met elkaar in twee en een half uur nog even gezellig geëvalueerd.' 
'Dat doe je niet als je elkaar naar het leven staat. We hebben ruim een maand samengewerkt en dan ben je het soms eens en soms niet eens. Maar dat kampenverhaal dat ik nu lees, irriteert mij enorm. Dat is onzin. Niet alles wat er niet goed is gegaan, ligt aan Futuralis.'  
Ook de investeerders van de Nijmeegse club schaarden zich achter het bureau, maar konden de opzegging van het contract niet terugdraaien. Dinsdag volgde er een evaluatie met Futuralis en de uitkomst daarvan is helder. Het contract wordt per direct opgezegd. 
De samenwerking tussen NEC het het bureau was uniek in de voetbalwereld. De clubleiding van NEC en Futuralis willen niet reageren op de uitkomst van de evaluatie.