Nieuws

Team uit Ermelo doet mee aan loodzware Mud Masters Obstacle Run

Het team oefent bij de mariniers in Doorn.
Als je ziet wat ze doen, dan zou je haast denken dat de deelnemers niet goed wijs zijn: de duizenden mensen die deze zaterdag meedoen aan de Mud Masters Obstacle Run. Veertien durfals uit Ermelo wagen het er ook op. © Johan van Ginkel
BIDDINGHUIZEN - Als je ziet wat ze doen, dan zou je haast denken dat de deelnemers niet goed wijs zijn: de duizenden mensen die deze zaterdag meedoen aan de Mud Masters Obstacle Run. Veertien durfals uit Ermelo wagen het er ook op.
Johan van Ginkel is de eigenaar van Giga Fitness in Ermelo. Hij doet al jaren zogenoemde mud runs, waarbij de deelnemer kilometers achter elkaar wordt afgebeuld. Klimmen, tijgeren, springen, muurtjes op en af, touwnetten her en der. Rennen door water, kruipend door de modder: alsof je als een cadet gedrild wordt. 

'Je raakt bezeten'

'In de sportschool zagen mensen me oefenen, mijn benen trainen en aan de apparaten hangen. Soms nam ik hen dan mee naar een obstacle run-training en de meesten waren daarna direct verkocht. Als ze het eenmaal doen, raken ze wel bezeten', vertelt Van Ginkel. 
Hij stelde een team samen van mensen uit zijn sportschool en samen trainden ze voor de zware, fysieke loop van deze zaterdag: Mud Masters in Biddinghuizen. Duizenden andere mensen schreven zich ook in en allemaal gaan ze er dit weekend voor: erop of eronder. 

Trainen met mariniers

De sportschooleigenaar maakt zich niet zoveel zorgen om zijn team: zijn helden zijn goed voorbereid. 'Ik wil dat de deelnemers uit mijn groep zes kilometer kunnen hardlopen. Dat moesten ze in hun eigen tijd doen.'
'Daarnaast hebben we steeds getraind in de sportschool en een keer geoefend op de kazerne van het Korps Mariniers in Doorn, waar we ook een touwbaan hebben gedaan.'

'Liever iets zwaarders'

In totaal denkt hij dat zijn team er twee uur over doet om het parcours in Biddinghuizen af te leggen. Daarvoor moeten ze ongeveer veertig obstakels overwinnen. Van Ginkel loopt er ook bij, helpt mee en geeft aanwijzingen. Maar een echte uitdaging is dit niet meer voor hem. 
'Ik houd van iets zwaardere runs, zoals de Tough Guy in Engeland. Daar ben ik in januari geweest. Dat is heel spartaans en wordt gezien als een van de zwaarste ter wereld.' Van de 5000 deelnemers halen slechts 2200 de eindstreep, legt Van Ginkel uit.
'Als je daar bent, dan heb je echt het gevoel dat je tussen allemaal gekken loopt', besluit de fitness-instructeur.