Nieuws

Winterswijker Joop Derksen haalt muzikale herinneringen op met seniorendisco

WINTERSWIJK - 'Ik weet niet of het wel wat wordt'. Dat zijn de eerste woorden die Joop Derksen uitspreekt. Hij is druk in de weer met kabels en apparatuur. Hij staat vrijdagmiddag met zijn seniorendisco 'Doar-Umme' bij verzorgingshuis Pelkwijk in Winterswijk. 'Ze hebben twee activiteiten tegelijkertijd en dat is nooit goed'.
Ietwat nerveus is hij toch wel. Niet omdat het technisch misschien niet goed zal geen. Nee, Joop wil echt een feestje bouwen voor de mensen.
'Ik heb thuis honderden plaatjes. Heel veel streekmuziek'. Mensen hebben al vaker tegen hem gezegd dat hij daar wat mee moest doen. 'Arie Ribbers bijvoorbeeld, de oud-presentator van Radio Gelderland. Hij zei, Joop ga de boer op!' Eerst wilde hij dat niet, maar begin dit jaar kocht hij apparatuur en begon hij zijn seniorendisco.
Hij draait op feestjes en partijen veel muziek uit de Achterhoek. 'Maar ook wel moderner hoor', lacht Joop. 'Als je op een feestje komt van iemand die bijvoorbeeld 65 is geworden, zitten daar ook kinderen. Als je alleen streekmuziek draait, zitten ze met een hand onder hun kin te staren. Dat wil ik natuurlijk niet. Iedereen moet het leuk hebben'.

Muzikale reis door de Achterhoek

De kabels zijn inmiddels aangesloten en de eerste tonen van de muziek klinken uit de boxen. 'Ik speel op feestjes en partijen, en elke maand hier in de Pelkwijk in Winterswijk. Het is best druk, ja. Veel drukker dan ik had verwacht'.
Joop maakt deze vrijdagmiddag een reis door de Achterhoek. 'Ik heb zoveel streekmuziek, ik kan uit elk dorp wel een artiest of een liedje laten horen. Vandaag neem ik de mensen mee op reis en we eindigen in Dinxperlo, want daar gaat iets bijzonders gebeuren', zegt hij met een lach op zijn gezicht.
Inmiddels komen de eerste bezoekers binnen. 'Dit is zo leuk', zegt mevrouw Dijkgraaf. 'Het zijn allemaal melodieën die we kennen, maar nooit meer horen'. Buurvrouw Willemsen vult aan. 'Ik luister heel erg veel naar de radio, maar de muziek van Joop brengt herinneringen naar boven'.

Foto: Omroep Gelderland

Let's rock en roll

Joop heeft in de tussentijd een nette blouse aangetrokken en zit klaar op zijn plek. Voor de zaal, computerscherm voor zich, mengpaneel naast zich en natuurlijk het programma op papier. 'Ik heb een tweede laptop hier, onder mijn tafel, voor het geval dat.'
En dan is tijd om te beginnen. De schuif omhoog, en dan klinken de eerste tonen. Hij start met het geluid van een startende motor en getoeter. En zo begint Joop aan zijn muzikale zwerftocht door de Achterhoek.

Foto: Omroep Gelderland

Verrassing

De mensen genieten zichtbaar en er blijven mensen binnendruppelen. 'Ja', zegt één van de medewerkers 'er is nóg een activiteit en mensen durven daar nu niet weg te gaan'.
Van Winterswijk via Ruurlo, Lichtenvoorde, Silvolde en Kleef komt de zwerftocht aan in Dinxperlo. 'Weten jullie nog dat jullie de vorige keer graag het liedje de boer van Reinhard ten Brink wilden horen?', vraagt hij aan de zaal.
Niet iedereen weet het nog, maar toch knikt er een aantal. 'Nou, ik wil dat liedje nu weer laten horen. Althans niet draaien, nee want Reinhard ten Brink is hier!' De senioren zijn enorm verrast en genieten zichtbaar tijdens het optreden van Ten Brink.

Foto: Omroep Gelderland
En Joop, die zit glunderend achter zijn apparatuur. 'Dit is toch waar je het voor doet, hè. De mensen vinden het prachtig!