Nieuws

Plattelandsraad voelt zich gepasseerd door gemeente Montferland

Het Gat van Roelofs in Nieuw-Dijk. Foto door REGIO8.
Montferland luistert niet naar de Plattelandsraad, die fungeert als adviesorgaan van de gemeente. Dat stelt René Derksen van de Plattelandsraad. Ook in de zaak rondom het Gat van Roelofs in Nieuw-Dijk, waar veel ophef om is, voelt de raad zich niet serieus genomen.
DIDAM - Montferland luistert niet naar de Plattelandsraad, die fungeert als adviesorgaan van de gemeente. Dat stelt René Derksen van de Plattelandsraad. Ook in de zaak rondom het Gat van Roelofs in Nieuw-Dijk, waar veel ophef om is, voelt de raad zich niet serieus genomen.

“Wij zijn een adviesorgaan van de gemeente, maar de gemeente heeft ons vaak links laten liggen. Dat is ook met het zandgat gebeurd”, stelt René Derksen van de plattelandsraad in Nieuw-Dijk. De raad mag de gemeente ongevraagd adviezen geven over zaken die spelen in het buitengebied van Montferland. “Wij moeten steeds zelf reageren, maar krijgen eigenlijk niets van de gemeente terug.”

Angst voor verkeersonveiligheid

In de zaak rondom de zandwinning in het Gat van Roelofs stelt de Plattelandsraad voor om opnieuw met alle betrokken partijen om de tafel te gaan zitten. Buurtbewoners zijn bang voor verkeersonveiligheid. De zandwinning in het gat wordt opgeschroefd en dat zal zorgen voor extra werkverkeer. Vooral het fietspad op de kruising Pakopseweg-Bievankweg is een doorn in het oog. De Plattelandsraad stelde eerder al voor om een fietstunnel te plaatsen. Gemeente Montferland heeft daarop besloten een aanvullend onderzoek uit te voeren naar de verkeerssituatie.

Stappen door buurtbewoners?

Wanneer er uiteindelijk niet geluisterd wordt naar het adviesorgaan, kan de Plattelandsraad verder niet veel stappen ondernemen. “Wij gaan niet naar de rechter, wij geven advies. De gemeente kan het advies aannemen of naast zich neer leggen”, aldus Derksen. Maar buurtbewoners laten het er volgens hem niet bij zitten als de gemeente haar plannen doordrukt. “Als er niet het gewenste resultaat is, dan gaan zij stappen ondernemen.”
“We zullen uit alle mogelijkheden de beste moeten kiezen.” Toch is het volgens Derksen onmogelijk om iedereen in deze kwestie tevreden te stellen. “Zandwinning, daar zijn wij niet op tegen. Maar we zijn zeer teleurgesteld over hoe het plan gepresenteerd is”, besluit Derksen.
Gemeente Montferland wil geen commentaar geven in deze kwestie rondom het Gat van Roelofs in Nieuw-Dijk.