Nieuws

Gelders Orkest: fusie niet nodig

Het Gelders Orkest denkt dat het niet tot een fusie hoeft te komen met het Orkest van het Oosten. De orkestleiding baseert zich daarbij op de brief, die minister Bussemaker van Cultuur samen met de Cultuurbegroting naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. © Het Gelders Orkest
ARNHEM - Het Gelders Orkest denkt dat het niet tot een fusie hoeft te komen met het Orkest van het Oosten. De orkestleiding baseert zich daarbij op de brief, die minister Bussemaker van Cultuur samen met de Cultuurbegroting naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In de formulering van de brief ziet HGO mogelijkheden tot nauwe samenwerking tussen de twee orkesten zonder dat de twee in elkaar op hoeven gaan. Naar die samenwerking wordt de komende tijd veel onderzoek gedaan, aldus de twee orkesten.
Maar minister Jet Bussemaker stelt in haar aanbiedingsbrief klip en klaar dat de twee orkesten voor begin november van dit jaar met een procesplan moeten komen, dat uiteindelijk leidt tot 'één duurzame, hoogwaardige symphonische voorziening' voor Oost-Nederland. In mei adviseerde de Raad voor de Cultuur al tot een fusie van de twee orkesten.
Bussemaker heeft op aandringen van de Tweede Kamer overleg gehad met de twee orkesten en wijkt op basis daarvan op één punt af van het advies. De twee orkesten mogen zelf het samenwerkingsplan schrijven in plaats van dat een externe partij dat gaat doen. 
De komende periode houden de twee orkesten hun subsidie.