Nieuws

Rechter moet besluit nemen over afschieten knobbelzwanen in Gelderland

ARNHEM - De vogelwerkgroep Zutphen stapt naar de rechter vanwege het afschieten van 2000 knobbelzwanen in Gelderland in vijf jaar tijd. De provincie heeft een ontheffing afgegeven omdat de zwanen schade veroorzaken.
Knobbelzwanen mogen in Gelderland worden afgeschoten als ze meer  dan 250 euro schade aan graslanden hebben veroorzaakt. Doodschieten mag pas als andere middelen niet hebben gewerkt, zoals verjagen en het weghalen van eieren. In Gelderland werd vorig jaar 2939 euro aan schade vergoed die door knobbelzwanen was veroorzaakt, blijkt uit cijfers van het Faunafonds. De afgelopen vijf jaar werden hier jaarlijks gemiddeld 324 knobbelzwanen gedood.

Te zwaar middel

Waarnemend voorzitter Grotenhuis vindt dat afschieten een te zwaar middel is als de schade enkele duizenden euro's bedraagt. Bovendien zegt hij dat de gegevens die aangeleverd zijn door de Wildbeheereenheid, onjuist en oud zijn. Op basis van die gegevens heeft de provincie gezegd dat er in vijf jaar tijd zo'n 2000 zwanen afgeschoten mogen worden. Volgens de vogelwerkgroep kan er preventief nog meer gedaan worden om de zwanen te verjagen.

Provincie wacht af

De provincie Gelderland wil eerst de uitspraak van de rechter afwachten. ''We hebben de ontheffing verleend op basis van een goed, volledig en goed onderbouwd faunabeheerplan", aldus een woordvoerder. De rechter doet binnen zes weken uitspraak.
Zie ook: Faunabeheerplan knobbelzwaan
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!