Nieuws

Gelderse meevaller Miljoenennota: extra geld voor Eusebiuskerk in Arnhem

ARNHEM - Eindelijk is er duidelijkheid: er komt een bijdrage vanuit het Rijk voor de renovatie van de Eusebiuskerk. Minister Bussemaker maakt in totaal tien miljoen euro extra vrij voor drie monumenten, waaronder ook de welbekende kerk in Arnhem.
Het extra budget is voor de Eusebiuskerk in Arnhem, de Domtoren in Utrecht en voor monumenten in het aardbevingsgebied in Groningen. Hoe het geld onder de monumenten wordt verdeeld, is nog niet bekend. 

Financiële problemen

De monumenten kampen allemaal met problemen. Voor de Eusebiuskerk en de Domtoren geldt dat de provincies verantwoordelijk zijn voor de restauratie. Er zijn echter financiële problemen omdat de restauraties te groot zijn voor de provinciale budgetten. Daarom heeft Bussemaker besloten bij te springen. 
De tien miljoen euro is bedoeld voor de periode 2016-2018. De bijdrage van het Rijk was een voorwaarde voor de provincie en de gemeente Arnhem om ook weer geld in het grote renovatieproject te steken.

Twee miljoen voor onderhoud

Eerder deze maand werd al bekendgemaakt dat de Eusebiuskerk twee miljoen euro subsidie krijgt van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dat geld is bedoeld voor onderhoud van het stucwerk, glas-in-lood, de vloeren, wanden en kozijnen. 
Voor de restauratie was tot op heden een tekort van bijna 20 miljoen euro. De kerk staat al jaren in de steigers en tot juni van dit jaar lag het renovatiewerk zelfs stil door geldgebrek. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!