Nieuws

Scouting Doetinchem treurt om afgebrande boerderij: 'Veel tastbare herinneringen zijn in een klap weg'

DOETINCHEM - Scouting Roothaangroep in Doetinchem is zwaar gedupeerd door de uitslaande brand van maandagavond. De Saksische boerderij van de vereniging ging daarbij in vlammen op. 'Er is niets meer van over. Er staan alleen nog een paar muren overeind', treurt groepsvoorzitter Erik Groters.
De scoutinggroep is sinds 1980 gehuisvest in de Roothaanhoeve. Groters legt uit dat het een monumentale boerderij was met rieten kap. 'Als daar eenmaal de brand in zit, dan is er geen houden meer aan.' De brandweer kon dan ook niet voorkomen dat het volledige pand in de as werd gelegd.

Emotionele waarde

De vereniging treurt vooral om alle tastbare herinneringen die in vlammen zijn opgegaan. 'Muurschilderingen en attributen die we in de loop der jaren hebben verzameld. Alles is in een klap weg', benadrukt de groepsvoorzitter. 'Tafels en stoelen kun je snel weer terugkopen. maar die andere spullen hebben emotionele waarde.'
Luister hier radio-interview met groepsvoorzitter Erik Groters terug:

Eerder hakenkruizen aangebracht

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Bij de verkoolde resten wordt vandaag sporenonderzoek verricht. Maandagavond waren er geen mensen in de boerderij. Zou de brand dan zijn aangestoken?
'Ik kan me niet voorstellen dat er spontaan iets is gaan branden', zegt de groepsvoorzitter. 'Soms vinden we sporen van onbekenden die op het terrein zijn geweest. Vorig jaar waren we nog slachtoffer van vandalisme. Er zijn toen hakenkruizen aangebracht.'
De boerderij voor de brand. Foto: Scouting Roothaangroep

Hulp van andere scoutinggroepen

De ouders van de scouts krijgen in de loop van de ochtend een mail over de situatie. 'Vrijdag en zaterdag hebben we weer de eerste opkomsten, dus we moeten even kijken of die doorgaan. Maar ik kan me ook voorstellen dat de kinderen even willen zien hoe het er nu uitziet', zegt Groters.
Volgens hem wordt er vanuit het hele land hulp aangeboden. 'Veel scoutinggroepen bieden ons huisvesting aan, maar er zijn er ook die hetzelfde hebben meegemaakt en advies geven. Het is heel goed om te horen dat zoveel mensen voor ons klaar staan.'
Overigens is niet alleen de Roothaangroep getroffen door de brand. Ook de scouts van de Graaf Ottogroep maakten gebruik van de boerderij en zitten momenteel dus zonder onderkomen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!